קשישים ועדיין בכבישים


שינויים במצב הבריאותי כתוצאה מגיל, עלולים להשפיע ישירות על כישורי הנהיגה – אל תסתכנו בפגיעה בעצמכם או באחרים. קיימות מספר בעיות בריאות מוכרות, אשר, על פי המומחים, עלולות לגרום לירידה ביכולות הנהיגה של אנשים מבוגרים.

נוקשות במפרקים ובשרירים

כשאנחנו מתבגרים, המפרקים עלולים להתקשות והשרירים עלולים להיחלש. דלקת מפרקים, מחלה הנפוצה בעיקר בקרב מבוגרים, עלולה להופיע ולהשפיע על יכולות הנהיגה. שינויים אלה עשויים להתבטא בקושי להפנות הראש כדי להביט לאחור, בקושי לסובב את ההגה במהירות הנדרשת או על בלימה נכונה.

טיפים לנהיגה בטוחה:

  • פנו לרופא המשפחה שלכם אם אתם חשים כי כאב, נוקשות מפרקים או דלקת פרקים המשפיעים על אופן הנהיגה שלכם.
  • במידת האפשר, נהגו במכונית נוחה לנהיגה – אוטומטית, בעלת הגה כוח קליל, בלמים עם תגבור ומראות גדולות יחסית.
  • היו פעילים גופנית או התעמלו באופן סדיר על מנת לשמור (ואף לשפר) את יכולותיכם, חוזקכם וגמישותכם.
  • קחו בחשבון מכונית עם שליטה ידנית על דוושות הדלק והבלם, אם אתם חווים בעיות בתפקוד הרגליים.

בעיות ראיה

יכולת הראיה שלנו משתנה עם השנים. עם הגיל, יתכן שתתקשו לראות אנשים, חפצים או תנועה הנמצאים מחוץ לשדה הראייה הישיר שלכם. עשוי לקחת לכם זמן רב יותר לקרוא תמרורי רחוב או שילוט או, אפילו, לזהות מקומות מוכרים. בלילה, יתכן שתתקשו לראות בבהירות, בוהק מפנסים או פנסי רחוב שמגיעים אליכם עלול להוות בעיה.
בשעות יום מסוימות, השמש עלולה לסנוור אתכם, גם אם, בעבר, לא נתקלתם בבעיה זו.
גם מחלות עיניים (כגלאוקומה, קטרקט וניוון מקולרי) או תרופות מסוימות שאתם נוטלים, עלולות לגרום לבעיות בראיה.

טיפים לנהיגה בטוחה:

  • אם אתם בני 65 ומעלה פנו לרופא העיניים שלכם לבדיקת ראיה שנתית ושאלו האם קיימות דרכים לשיפור יכולת הראיה שלכם.
  • אם אתם זקוקים למשקפיים או לעדשות מגע לראיה מרחוק בזמן נהיגה, וודאו שהמרשם שלכם מעודכן ונכון והקפידו להשתמש בהם תמיד כשאתם נוהגים.
  • צמצמו (או הפסיקו לגמרי) נסיעות בשעות הלילה, אם אתם מתקשים לראות בחושך. נסו להימנע מנהיגה בזמן הזריחה או השקיעה, כאשר השמש נמצאת ישירות בקו הראיה שלכם.

נהגים מבוגרים וחלקם בתאונות הדרכים בישראל
הנהגים המוגדרים כ"קשישים" (בני מעל ל-65) מהווים כ-12% מכלל המורשים לנהוג, בשיעור דומה לחלקם באוכלוסיית המדינה (11%) והם אף מעורבים בשיעור דומה בתאונות דרכים קשות וקטלניות.
על פי נתוני שנת 2016 עבירות נהיגה שכיחות ביותר בקרב נהגים מבוגרים, שביצעו עבירת נהיגה בזמן תאונת דרכים הכוללת נפגעים, היו אי-מתן זכות קדימה להולך רגל – כ-28% לעומת כ-17% בשאר האוכלוסייה ואי-ציות לרמזור – כ-22% מהנהגים בגיל זה (בשיעור דומה לשאר האוכלוסייה).
בחינת התאונות בהן מעורבים נהגים ותיקים מעלה, כי מרבית התאונות מתרחשות בהתנגשות חזית-צד, כשהתאונה הבאה בשכיחותה היא פגיעה בהולכי רגל.
(ארגון מנהלי תחבורה)

בעיות שמיעה

ככל שמתבגרים, השמיעה משתנה ומתדרדרת ומקשה על שמיעת צופרים או אפילו על שמיעת רעשים המגיעים מהמכונית שלכם-עצמכם. אובדן שמיעה עלול להוות בעיה, מכיוון שהצלילים הללו מזהירים אתכם במקרים בהם יתכן שתצטרכו לעצור בצד הדרך או לסטות מנתיב נסיעתכם.

טיפים לנהיגה בטוחה:

  • לאחר גיל 50, יש לבדוק את השמיעה לפחות אחת ל-3 שנים.
  • אם אתם חווים קשיים בשמיעה, דונו בהם עם רופא המשפחה.
  • נסו לשמור על פנים המכונית שקט ככל האפשר בזמן הנהיגה.

זמני תגובה ורפלקסים איטיים יותר

כשאנחנו מתבגרים, הרפלקסים שלנו עשויים להיות איטיים יותר, ואולי לא נגיב לאירועים ולגירויים שונים במהירות בה היינו מסוגלים להגיב בה בעבר. אתם עשויים לגלות שיש לכם טווח קשב קצר יותר, מה שמקשה על ביצוע שתי פעולות במקביל. מפרקים נוקשים או שרירים חלשים עלולים, גם הם, להקשות על תגובה ותנועה מהירה. אובדן תחושה או עקצוץ באצבעות או בכפות הרגליים עשויים להקשות על ההיגוי או השימוש בדוושות, ומחלת פרקינסון או מגבלות המופיעות בעקבות אירוע מוחי עלולות לגרום לכך שכבר לא יהיה בטוח עבורכם לנהוג.

טיפים לנהיגה בטוחה:

  • השאירו מרחק גדול יותר ביניכם לבין המכוניות שלפניכם.
  • התחילו בבלימה מוקדם ככל האפשר, מיד כאשר אתם מזהים את הצורך בה.
  • במידת האפשר, הימנעו מאזורי תנועה כבדים או מנהיגה בשעות העומס.
  • אם עליכם לנסוע בכביש מהיר, סעו בנתיב הימני. התנועה נעה שם לאט יותר ומעניקה לכם יותר זמן לקבל החלטות בטוחות.

דמנציה ונהיגה
בשלבים המוקדמים מאד של מחלת האלצהיימר (או סוגים אחרים של דמנציה) חלק מהלוקים בהן מסוגלים, תיאורטית, להמשיך לנהוג. אולם ככל שכישורי הזיכרון וקבלת ההחלטות מתדרדרים אצלם, מתגבשת הוודאות כי עליהם להפסיק לעשות זאת. אנשים הסובלים מדמנציה, לרוב, אינם מודעים לכך שהם סובלים מבעיות וממגבלות בנהיגתם. במקרים כאלה, על המשפחה והחברים לפקח על כישורי הנהיגה של האדם ולנקוט בפעולה, מיד ברגע בו הם מזהים בעיה פוטנציאלית (כמו בעיה בזיכרון או זיהוי מקומות מוכרים). במקרים מסוימים, יידרש שיתוף פעולה עם הרופא המטפל באדם, על מנת ליידע אותו ולהביא להבנתו כי כבר לא בטוח עבורו (ועבור הסובבים אותו)
להמשיך לנהוג.

תרופות עלולות להשפיע על יכולות נהיגה

האם אתה נוטלים תרופות הגורמות לנמנום, לתחושת ריחוף או לערנות פחותה מהרגיל? האם בתרופות שאתם נוטלים מצוינת אזהרה הנוגעת לגבי נהיגה? לתרופות רבות קיימות תופעות לוואי שעלולות להפוך את הנהיגה ללא בטוחה. שימו לב איך וכיצד התרופות הללו משפיעות על יכולות הנהיגה שלכם.

טיפים לנהיגה בטוחה:

  • קראו את התוויות ביסודיות וחפשו אזהרות.
  • ערכו רשימה של כל התרופות שאתם נוטלים ושאלו את הרופא כיצד הן עשויות להשפיע על יכולות הנהיגה שלכם.
  • אל תנהגו אם אתה חשים מנומנמים או "מרחפים".

About Drive Time

מגזין Drive Time מגיש תכנים מעניינים בתחום הרכב והספורט המוטורי. האתר מגיש מבט מקצועי על כלי ותוכן מענין על רכבי כביש, רכבי שטח וספורט מוטורי.

Check Also

קופרה פורמנטור 1.5 – ישועה למזימה

Tweetלפעמים מקננת לי בראש המחשבה שהכל זו מזימה אחת גדולה: תעשיית הרכב ממש רוצה שיימאס …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *