הגיר הידני – קווים ל(ד)מותו


תיבות ההילוכים הידניות גוססות. אנחנו יודעים ששמעתם את זה כבר לא מעט בעבר (למעשה, כולנו שומעים את זה כבר במשך שנים), אבל מותו של מוט ההילוכים הידני קרוב יותר כעת, כשתעשיית הרכב עוברת לרכבים החשמליים.

אם מישהו לא ייצר בזמן הקרוב תיבת הילוכים ידנית שמשתלמת מבחינה מסחרית לשילוב ברכבים חשמליים, בקרוב, כנראה שכולנו ננופף לשלום, למכוניות הישנות בעלות הגיר הידני, כשאנחנו נוהגים במכוניות החדשות, אלה המסתפקות בתפעול בעזרת רגל אחת.
למעשה, לא מדובר בהתפתחות ובמודרניזציה (שעליהן, אין ספק, רובנו שמחים) אלא בהכרה שמה שאנחנו מאבדים, בעצם, הוא את החיבור והקשר שלנו למכונה.
.
ראשית, אנו מאבדים את תיבת ההילוכים הידנית, לאחר מכן – נאבד את ההגה ולבסוף – נאבד את המכונית-עצמה.
אבל, היי, אפשר להסתכל על זה גם אחרת – יש לזה צד משמח – נרוויח "סלון" נייד על גלגלים.

ג'נסיס
בורר מצבי נהיגה – ג'נסיס GV60

כאשר רכבי ה-EV יפנו את מקומם לכלי רכב אוטונומיים (כשהמכוניות תהפוכנה לחללים סטריליים נעים שמעבירים אותנו ממקום למקום ללא צורך בהתערבותנו), במובן מסוים, המכוניות באמת תרווחנה את חלק ה-Auto במילה Automobile ותהפוכנה לחפצים הנעים מעצמם שאינם זקוקים לנו. יתרה מכך, גם כך, הולכת ומצטמצמת, עם השנים, המעורבות שלנו בתפעול הרכב והמכוניות שלנו "מחליטות" במקומנו לא מעט החלטות, כך שברכבים האוטונומיים, לא רק שלא נצטרך להחליט, המכוניות לא תאפשרנה לנו להחליט…

ואנחנו חושבים שזה מה שהופך את המוות הממשמש ובא של תיבות הילוכים הידניות לכל כך עצוב. זה מנתק אותנו ממכונות הנהיגה שלנו.

תחושת ה"אובדן" הזו מוכרת למרבית חובבי הרכב שמתלבטים וחוששים מהרגע שבו יצטרכו, בבוא העת, להחליף את הרכב הידני שלהם. והחשש הזה מוצדק למדי, ישנה ירידה מתמדת בזמינותן של המכוניות הידניות.

מתגעגעים לנהיגה על ידני – מבחן השוואתי פיג'ו 308 GTI ידנית מול יונדאי I30N ידנית – DRIVETIME ׁ (צילם: גלעד ארצי)

רשימת המכוניות הידניות החדשות הולכת ומצטמצמת כבר שנים גם בישראל. אלה הן המכוניות הידניות שניתן לרכוש, לעת עתה, בישראל:
אבארט' 500
איסוזו די מקס
יונדאי I10
סוזוקי ג'ימני
רנו קליאו
קיה סיד דיזל
דאצ'יה ג'וגר/ דאסטר
מאזדה MX5

סיטרואן ברלינגו

למעשה, צפויות להגיע לארץ גם מכוניות ידניות מעניינות נוספות, כמו יונדאי ספורטיביות מסדרת N וסובארו BRZ (ומקווים ששכחנו כמה נוספות).

תיבת ההילוכים הידנית, שולית ככל שתהיה בעידן הסמארטפונים, נותרה שריד לשליטה הישירה והמכאנית. כאשר נהג משנה מהירויות, בתיבת ההילוכים הידנית הוא מסוגל לקבוע במדויק את טווח המהירות שבו הוא רוצה להיות. החלפת ההילוכים באופן ידני רצוי שתהיה מתוזמנת ומותאמת לתנופה או להאטה, תיעשה בצורה חלקה, וכמובן – תוך מעורבות של רגל שמאל, רגל ימין והיד.

בנימה האישית/ אייזיק דוידוביץ'

אני בין אחרוני מורי הנהיגה שעדיין מלמד על רכב עם תיבה ידנית. מיותר לציין כי תלמיד שילמד על ידני יסתגל בקלות לנהיגה על רכב בעל תיבה אוטומטית. תלמיד שילמד על רכב בעל תיבה אוטומטית, לא יהיה מסוגל, בעצם, לתפעל רכב ידני ללא הדרכה נוספת, לפעמים לא קצרה בכלל. כמובן גם שברשיון הנהיגה תצוין הגבלה שבעל הרשיון רשאי לנהוג רק על רכב בעל תיבה אוטומטית. זה אמנם לא יגביל אותו כמעט כלל במדינה שבה רוב רובן של המכוניות הן אוטומטיות, אך עדיין, בתיבה ידנית נתקלים במיוחד במכוניות זולות, מסחריות ולעיתים ספורטיביות. ומה אם תחשקו בשלב מסוים ברכב אספנות בעל תיבה ידנית…?

המעורבות בתפעול הרכב הולכת ופוחתת, ועדיין, שליטה טובה יותר על המהירות מתאפשרת עם תיבה ידנית. נכון, זה כבר לא ממש מעניין את רוב הנהגים, אלה מעדיפים לעשות פחות, כמה שפחות. אנחנו מעדיפים מדרגות נעות ומעלית על פני טיפוס רגלי במעלה המדרגות. מעדיפים חיוג מהיר על סיבוב חוגה מייגע. אפשר להבין זאת.

בכל זאת, כשאני נוהג ברכב הידני שלי, המעורבות בנהיגה ובתפעול הרכב גורמות לי הנאה. (לא משפט שתשמעו מאלה המחפשים רק הנעה או הגעה ליעד). שימוש בכוחו של המנוע, בשילוב עם התנופה (מומנטום) מאפשרים לדלג מהילוך אחד ומשנהו ולנצל את המנוע ביעילות. גם אופן החלפת ההילוך – תזמון הלחיצה על דוושת המצמד והתיאום עם רגל ימין, ובו בעת – שילוב ידית ההילוכים בצורה קלילה מהירה וחלקה, היא מיומנות נרכשת, המלוטשת בידי מי שמתחבר לעניין.

רוצים לשכלל יותר את השליטה ברכב? נסו לתאם בין מהירות סיבוב המנוע לבין מהירות הנסיעה, במיוחד בהורדת הילוכים. אז, כדאי להעלות את סיבובי המנוע גם אם לא האטתם למהירות הרצויה. זה דורש "גז ביניים" – שיטה שהייתה דרושה במיוחד כשתיבות ההילוכים היו פחות משוכללות (מסונכרנות).

ולמקצועיים יותר, לאלה האוהבים נהיגה מהירה – שיטת "עקב-בוהן" תדרוש בלימה בעזרת רגל ימין, לחיצת מצמד עם רגל שמאל ובוא בעת, העלאת סל"ד עם חלקה הימני של כף (או העקב) רגל ימין, שאסור שתרפה בזמן הזה מדוושת הבלם …
טכניקה זו לא פשוטה בכלל, וצפייה ברגליהם של נהגי ראלי מקצועיים הנוהגים ברכב ידני ומתפעלים דוושות, כמוה כצפייה ברקדני סטפס – מיומנות הגובלת באומנות ומאפשרת שליטה מרהיבה ברכב המירוץ.



About Drive Time

מגזין Drive Time מגיש תכנים מעניינים בתחום הרכב והספורט המוטורי. האתר מגיש מבט מקצועי על כלי ותוכן מענין על רכבי כביש, רכבי שטח וספורט מוטורי.

Check Also

יונדאי I20N – דעת מומחים

Tweetהם כבר בשנות החמישים של חייהם, נהגו כמעט בכל רכב אפשרי. תנו להם כביש מפותל …

One comment

  1. ולטר רוהרל נוהג בסירטון כמעט כפי שאני נוהג ב 107ֶהידנית שלי…🤪

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *