הבחור המזוקן מהרחיצה בתחנת הדלק קלט אותנו בשבריר שניה – ולא יכל לעצור את התלהבותו. רצה שנלחץ, רצה לשמוע נפיחות מהמפלט – ונופף בידיו. עבור אותם ציבורים שמכורים למכוניות סיאט, דגמי קופרה החדשים הם סוג של 'גביע קדוש', למרות שלא ברור אם הסמל המוזר מייצג רובוטריק שזוף או שמא זהו הג'באר של הכפר.
לכל השאר, זוהי סיאט אטקה רגילה עם קצת אטיטיוד שמתבטא בעיקר בחישוקים חומים וגדולי מידות וארבע יציאות מפלט. אטקה היא SUV רבוע ולא אלגנטי במיוחד, כזה שמקבלי רכב צמוד שמחים לקבל במקום קורולה או יונדאי איוניק. תשאלו למה? כי הרוב רוצים לשבת גבוה, לטפס על מדרכות ולהיראות בג'יפון, כפי שעמישראל אוהב לקרוא לכל הז'אנר הזה. נכון, לשבת גבוה אפשר גם במיניוואן, אבל מיניוואן זה Soccer mom או מתנחלת דתיה – ובעיני הציבור זה הכי לא קול שיש. זו הסיבה שפיז'ו 3008 הפך מבועה לקוביה – ושרנו סניק כבר מזמן לא מונובוקס.
קופרה אטקה – ונא לא להזכיר את המילה סיאט, ברשותכם – היא המוצר הראשון של חטיבת קופרה החדשה, שתכליתה לייצר בתחילה גרסאות קצה לדגמי סיאט – ובהמשך, דגמים יעודיים משלה. קופרה מסמלת את ראשי התיבות של המושג Cup Racing, מירוצי מכוניות מאותו סוג שנפוצים מאוד באירופה.
על אף היכולת הגבוהה והמפתיעה והשם המחייב, ברור שלא למסלול נולד ה-SUV השרירי הזה. רכב גבוה עם מרכז כובד גבוה רוכן יותר ומגיב לפקודות היגוי לאט יותר. לעולם לא תהיה בו האינטימיות של מכונית ספורט או הוט האץ' קומפקטית, גם אם היא מעט סטרילית וקוראים לה סיאט לאון קופרה.

אלא שלאחר תיאום הציפיות הזה, אנחנו שמחים לגלות שאטקה קופרה היא באמת סוג של רכב כלבו משפחתי. מספיק שימושי לקניות מאיקאה, מספיק מרווח ונוח לילדים מאחור, מספיק גבוה לאמא שלחצה על אבא להחליף את ה-GTI שלו בג'יפון – ומספיק מפולפל בשביל לפצות את אבא על האובדן. למאסל-אטקה יש 300 כ"ס ובזכות הנעתה הכפולה היא מאיצה מהר יותר מהלאון קופרה. ג'באר, כבר אמרנו?
כמו כל מכונית של ואג, לקופרטקה יש בורר מצבי נהיגה. בחירה במצב 'ספורט' נותנת את הפשרה האופטימלית, עם הגה במשקל נכון ובתחושה הכי קרובה לטבעית. גם המתלים מציעים את מיטבם במצב זה ומפתיעים בנוחות נסיעה טובה, במקביל להתנהגות כביש בוטחת ונחושה. אני לוקח את ה-SUV הרבוע הזה למספר כבישי נהיגה מאתגרים ומופתע לטובה. הבלמים טובים ועמידים, המושבים מציעים תמיכת צד ראויה וממקמים אותי מספיק נמוך, בתוך – ולא מעל – המכונית. הסופר-אטקה מייצרת קצב מהיר מאוד – והיא יודעת גם לשעשע – ועם זאת, חסרה לי האינטראקציה ואותה אינטימיות שחוויתי בגולף GTI עם חבילת ביצועים או בפיז'ו 308GTi.

מרשימה ככל שתהיה, יש לספרדיה החמה הזו גם כמה חסרונות. המנוע שלה חזק מאוד, אך תגובתו המיידית מאכזבת וסובלת מהשהייה קלה. מערכת ההנעה הכפולה(האלדקס) יעילה, אך נתקלנו כבר בגרסה מוצלחת יותר שלה באודי S3. המרכב הגבוה סובל מרגישות לרוחות צד – ובכלל, רעשי הרוח קצת נוכחים במכונית הזו. התצוגות הדיגיטליות מרשימות וקריאות, אך עיצובו הכללי של לוח המחוונים מיושן וקודר, בהיותו לקוח מהלאון הותיקה שבימים אלו ממש מוחלפת בדגם חדש.
בשורה התחתונה, קופרה אטקה היא מכונית מעניינת, ברעיון – ועוד יותר מכך, בביצוע. מכונית שהותירה עלינו רושם חיובי וקצת שיבשה לנו את מה שחשבנו שאנחנו יודעים על SUV. כשתקנות האיחוד האירופי נוגסות בתעשיית הרכב ודוחפות את רובנו לעבור לרכבים היברידיים וחשמליים, יש לברך את הנהלת סיאט/קופרה על הצעד הנועז שבהשקת רכב כזה, קל וחומר משמביאים בחשבון את מחירו הסביר לתמורה, בסך 250,000 שקל.
קונפליקטים / אייזיק דוידוביץ'
המהירות המרבית המותרת בכביש היא 80 קמ"ש. כן, בתקנות התעבורה אני שולט היטב – אני מורה לנהיגה. גם בקופרה הזו אני שולט היטב. אני מקווה.
הנה מתקרבת לה עוד עקומה…
עכשיו, מאחרי הגה הקופרה, כאן בכביש המפותל, אני נוהג בג'יפון שהוא לא פחות מבריון.
קונפליקט א' -מצד אחד SUV שהוא רכב כביש – שטח מוגבה מהקרקע, מאידך – ביצועים, שלא היו מביישים, עד לא מזמן, מכונית-על, כזו עם מנוע סופר-מתוחכם מונמכת וצמודת קרקע. הפיזיקה לא תמיד אוהבת קונצים כאלה.
קונפליקט ב' – אני, כאמור, מורה לנהיגה שמטיף לתלמידי מדי יום על חשיבות חוקי התנועה, על נהיגה זהירה. והנה, אני מקבל לידי מכונית שנראית אולי תמימה, אך מאיצה ל-100 קמ"ש תוך כחמש שניות לא תמימות בכלל…
המהירות החוקית המרבית בארץ – 120 קמ"ש, היא רק ארוחת הבוקר לקופרה אטקה. מעיכת דוושת התאוצה במהירות הזו, בועטת הילוכים למטה, מעלה סל"ד ומאיצה אותנו (באופן תיאורטי) למהירויות שלילת רשיון ומאסר. אני מתאפק. הפרנסה.
מה רע בסתם סיאט אטקה 1.5 מרווחת מוגבהת ומאובזרת, מי צריך את הג'יפון הבריון הזה בכלל?
ובכן – אני.
לא צריך…רוצה!