לפניכם גולף דור-7 שעברה עדכון לאחרונה. מדובר במשפחתית קומפקטית בעלת חמש דלתות – כזו שניתן לנסוע איתה בהרכב מלא, לדודה בחדרה. אבל כאן זו גרסת ה-GTI; אם תסיטו את ידית ההילוכים שלה למצב -S ותלחצו חזק על דוושת הגז, הדודה מחדרה תבקש שתעצרו ותתנו לה לרדת. מה זה תבקש? תתחנן!
לא מדובר במכונית ספורט קיצונית. לא תמצאו אצלה הנעה אחורית או מנוע אימתני. אמנם הספק המנוע בדור 7+ שודרג ל-230 כוחות סוס, ההגה קצר ומהיר, והגולף הזו יודעת לנסוע ולהיות זריזה, אבל אין כאן את הכוח המתפרץ למשל, שתמצאו בגולף R, בליאון קופרה או ב-308 GTI – קומפקטיות חמות ולוהטות בפני עצמן.
בגולף GTI תמצאו איזון בין שימושיות, נוחות וביצועים. זו סיבה מספיק טובה לאהוב אותה, מבחינתי. היא לא תתאים לכולם. לחובב הנהיגה הארד-קור, זה לא תמיד יספיק. לדודה מחדרה זה יהיה קצת מוגזם. אף פעם אי אפשר לרצות את כולם. בטח לא את דודה.
אבל אני, אישית, מרוצה; בנסיעה שפויה, התיבה בשילוב המנוע הנהדר עובדים על החלק הנמוך של צג שעון סיבובי המנוע, נשענים על גמישותה המופלאה של יחידת הכוח . זה תורם לשקט, זה חוסך דלק וזה נעים. כל כך נעים, שהמהירות אינה מורגשת כלל וקל ליפול לידיו של שוטר מסור שאוחז במכמונת מהירות .
אך ברגע שתסיטו את בורר ההילוכים למצב "ספורט" – מחוג מד הסל"ד יוזנק אל על. במצב הזה, הכל מתעורר, התגובות מתחדדות והמשיכה קדימה מתעצמת. כוח לא חסר לכל אורך סיבובי המנוע שלא מפסיק להאיץ. הסאונד, בשילוב צליל "שיעול" בכל החלפת הילוך, מזכיר לספקנים שמדובר ב-GTI ולא ב-TSI.
הסיבוב מתקרב, הבלמים נושכים, המשקל עובר לפנים וההיגוי המהיר (2.1 סיבובים מנעילה לנעילה) מפנה את הרכב בחדות לתוך הסיבוב. אין כאן כמעט תת-היגוי, גם לא לחימת הגה ביציאה מהפניה. הדיפרנציאל המתוחכם דואג לתרגם את הכוח למשיכה קדימה. אין כאן זנב שובב – האוטו עושה את שלו, הנהג מקבל את הסחורה, תשכחו מהוט האץ' מהזן הפרוע.
קשה למצוא הבדלים מול הגרסה הקודמת; השינויים כוללים קוסמטיקה קלה מלפנים וצמד לועות מפלט גדולים מבעבר. השאר נותר ללא שינוי. זו אותה גולף מוכרת.
בתא הנוסעים מסך מגע גדול יותר ("8 לעומת "6.5) עם Apple CarPlay ו-Android Auto. עובד מצוין. הגולף, וזה החלק החשוב יותר, משתדרגת עם מערכות בטיחות מתקדמות הכוללות בלימה אוטונומית במצבי חירום, בקרת שיוט אדפטיבית עם אפשרות לזחילת פקקים, והתראה על עייפות נהג.
החבילה מאוזנת וטובה. במחיר 215,000 ש"ח תוכלו להיות בעלים של GTI. גולף GTI.
GTI כבר לא מוצעת בארץ עם גיר ידני ו/או מרכב 3 דלתות. גם גירסת ה"ביצועים" 245 כ"ס לא משווקת בישראל והאופציה המשמעותית ,שתוכלו להוסיף הם מיתלים אדפטיביים (5,800 שקל).
שמרון אנגל על גולף GTI לדורותיה
תחילת שנות השבעים היתה תקופה מרתקת לעובדי חברת פולקסווגן – וללקוחותיהם. החברה "חישבה מסלול מחדש" ונטשה את דגמיה המיושנים ומקוררי האויר, בעלי המנוע וההנעה האחוריים לטובת מכוניות מודרניות ומתקדמות, המונעות בגלגליהן הקדמיים והמעוצבות לתלפיות תחת ידיו של ג'יוג'יארו.
מכונית המעבר היתה K70 (שעטנז על בסיס NSU RO80) ולאחריה הופיעה הפאסאט המקורית. אלא שנדרש בסט סלר אמיתי, מחליף לחיפושית הותיקה – והיורש אכן לא הכזיב.
קבלו את גולף המקורית, ילידת מאי 1974. אולי המכונית הקומפקטית החשובה ביותר בהסטוריה המוטורית – ואחת שכל היצרנים ניסו לחקות, כל אחד בדרכו ובעיתו. להבדיל מהחיפושית – שמעולם לא הציעה גרסת ביצועים, גולף המקורית הושקה מלכתחילה בגרסת S חמימה, עם מנוע 1.5 ליטר שהפיק 72 כ"ס. בהחלט לא רע למכונית ששקלה שלושת רבעי הטון והציעה ניהוג זריז ומהנה מלכתחילה. אלא שמספר מהנדסים בפולקסווגן שאפו למעט יותר, ובנו גרסה ספורטיבית סביב מנוע מוזרק בנפח 1.6 ליטר שהפיק 110 כ"ס, מנוע שהוצע כבר באודי 80GTE דאז. סביב המנוע, דאגו החברים מוולפסבורג לכל השאר; מתלים מוקשחים ומכוילים בקפידה, עיצוב חוץ עם תוספות 'ספורטיביות' בטוב טעם – ועיצוב פנים יחודי, עם הגה ומושבים ספורטיביים משובצים ומפתים, קונסולה עם שעונים נוספים וראש ידית הילוכים המעוצב ככדור גולף.

כל זה קרה ב-1976 – וההוט האץ' הראשונה הגיחה לאויר העולם. ל-GTI המקורית, כך נקראה המכונית, היו רק ארבעה הילוכים קדמיים ובלמי תוף מאחור. לא שזה הפריע למישהו, עם 9 שניות מאפס למאה ומהירות מירבית של 182 קמ"ש. גולף GTI המקורית הפכה די מהר לבון טון של חובבי הגה – ונהנתה להשפיל בכל הזדמנות טווסים בב.מ.וו סדרה 3 ופורד קפרי. בנוסף, כמו כל גולף, נהנתה מהצלחה סוציולוגית כבירה, מאחר ולא תויגה ע"י הציבור כמכונית עממית וזולה. באותן שנים, יכלת לחנות גולף GTI ליד אקזוטיקה איטלקית בכיכר הקזינו של מונטה קרלו – ולעורר לא מעט ענין… עם השנים, ל-GTI סימן 1 נוסף הילוך נוסף ומתבקש, נוספה גרסת 5 דלתות ולבסוף, מנוע 1.8 שהוסיף שני סוסים לאורווה אך הציע גמישות משופרת.

מנוע זה המשיך גם לדור הבא, שהושק בשלהי 1983. העיצוב היה כרסתני יותר ואיבד מהקוים החדים, הייחודיים כל כך לג'יוג'יארו של שנות השבעים. המשקל עלה, נוספו מתחרות וה-GTI כבר לא היתה הכוכב הזוהר שהיתה. כנראה שמישהו בפולקסווגן הבין את זה והחל לשדרג את המכונית, עם ראש מנוע של ארבעה שסתומים לצילינדר ב-1985 ובהמשך עם מנוע מוגדש על(G60) ואפילו עם הנעה כפולה.
הדור השני שמר על ניהוג מצוין ואף הציע שימושיות עדיפה, אך דומה שאיבד מעט מהשובבות שאיפיינה את המקור.

הגענו לניינטיז ולדור השלישי, העוד יותר כרסתני, של הגולף. ל-GTI כיכב מנוע 2 ליטר שהציע 150 כ"ס, יותר מבעבר – אך היא עמדה בצל גולף אחרת; VR6 בעלת מנוע 6 ציל' במבנה V צר במיוחד, שמילא את תא המנוע של הגולף השמנמנה בצליל מיוחד, 174 סוסים עצבניים – וגם לא מעט תקלות. תקלות או לא, גולף VR6 הפכה למכונית קאלט, גם בארץ, בעוד ה-GTI נשכחת מאחור, זנוחה.

הדור הרביעי של הגולף, יליד 1997, החזיר למכונית קוים אתלטיים ונקיים, הוסיף עיצוב פנים יוקרתי והמשיך להציע GTI עם 150 כ"ס, רק שהפעם הם הופקו ממנוע 1.8 מוגדש טורבו, שהוצע גם בפאסאט. אבל גולף דור 4 הציע ניהוג כושל, אפילו בגרסאות הספורטיביות. התחושה הרעה היתה ש-GTI הופכת להיות רמת גימור – ומי בכלל רוצה אחת, כשמוצעות גם גרסאות עם חמישה וששה צילינדרים…

משהו דרסטי היה צריך להיעשות – וזה קרה עם הדור החמישי של הגולף, שהיתה מעולה ואיכותית – ואולי בכלל הגולף הטובה ביותר בהסטוריה. זו גם היתה הגולף שיוצרה בפרק הזמן הקצר ביותר – פולקסווגן הודו בפה מלא שהמכונית יקרה מדי ליצור – ושמחליפתה, דור 6, תשמח יותר את סופרי האפונים. לענייננו, GTI סימן 5 החזירה עטרה לישנה והיתה טובה יותר מכל VR6 לפניה. עם 200 כ"ס והתנהגות כביש מצוינת, הגולף הזו החזירה את החיוך לפנים ואת המשבצות למושבים. הרוח המקורית הגיחה מהאוב והודיעה שהיא חזרה, לשמחתם של רבים.

GTI דור 6 המשיכה את הקו הזה על 211 סוסיה, גם אם ברמת שמרנות מסוימת ועם פחות חדווה. בדגמים הראשונים הותקנה מערכת בקרת יציבות היסטרית שלא ניתנה לניתוק – והביקורות מעיתונות הרכב העולמית לא איחרו להגיע. ב-2011 הוצע ניתוק חלקי של המערכת, ששיפר במשהו את ההנאה והזכיר שיש חיים בזנבה של המכונית. GTI כבר החלה לחסות בצילה של ה-R כפולת ההנעה – והיה ברור ששוב צריך להוסיף מעט פלפל.

הפלפל הזה הוצע בדור הנוכחי והשביעי, בדמותה של גרסת ביצועים עם הספק מוגדל, דיפרנציאל אלקטרו-מכני מוגבל החלקה, בלמים, מתלים וצמיגים משודרגים. לאחר מתיחת הפנים, מציעה גרסה זו כבר 245 כ"ס, 15 יותר מה-GTI הסטנדרטית שנבחנה כאן – וקיימת אפילו גרסת קלאב ספורט, עם סוסים נוספים ויכולת מסלול נאה.
אז כן, חברים. גולף GTI עדיין איתנו, מסיימת מבחני דרכים על תקן האול-ראונדר המוצלח ביותר וממשיכה לעשות חיים קשים למתחרותיה. אישית, מאחורי ההגה של מכונית המבחן הכחולה והאוטומטית, התרשמתי מיכולת גבוהה ושימושיות רבה, מכונית שהיא הכל להרבה נהגים. אבל משהו מאותה סימן 1 שובבה או מאותו דור 5 עצבני הלך לאיבוד. גולף GTI הפסיקה להיות מכונית מרגשת – וזה חבל. [/box]