אני דווקא אוהב מכוניות מקטגוריית B המכונות גם "סופר מיני". הן לא קטנות כמו מכונית מיני, ובשנים האחרונות אף חצו את רף האורך של ארבעה מטרים. המנוע שלהן לרוב מספק ביצועים נאים ואף מצוינים כשמדובר בגרסאות החזקות. קחו, למשל, את הסקודה פאביה דור רביעי.
אז לקחנו אותה למבחן – גרסת 1.5 ליטרים ברמת גימור סטייל, הכמעט – הכי- יקרה.
היו לי בעבר סופר מיני. אחת מהן הייתה גולף MK1 1.1 83 שאמנם השתייכה לקטגוריית הקומפקטית הגדולה יותר, אך הייתה קצרה בלא פחות מ-40 סנטימטרים מהפאביה החדשה!
הייתה גם פיג'ו 205 1.4 93 שהייתה באורך של הגולף והאחרונה ברשימה – סיאט איביזה 2012 1.4.
הסיאט – דור רביעי לאיביזה, כבר השתרעה על פני אורך של 4.07 מ'. מדובר היה בגרסת 1.4 ליטרים ידנית. המכונית הפכה ללהיט מכירות בארץ, בזכות מחיר מעולה של 70,000 ש"ח. סופר מיני שהסתפקה, אמנם, ב-85 כוחות סוס, אבל עשתה בהחלט את הנדרש ממכונית בגודלה.
סקודה פאביה הנוכחית (דור 4) היא למעשה מקבילתה של איביזה דור 5 ושתיהן חולקות את פלטפורמת MQB-A0 יחד עם האחות השלישית – פולקסווגן פולו. פאביה, היא האחרונה בשלישיית האחיות שקיבלה את הפלטפורמה והיא הופיעה ב-2021, ארבע שנים לאחר השקת הסיאט.

הפאביה הנוכחית כבר נמתחת לאורך 4.11 מ' ורוחב של 1.75 מ'. פאביה היא כבר, למעשה, לא מכונית ממש קטנה. גם מנוע הטורבו שלה מפיק בעזרת ארבעת הבוכנות, 150 כוחות סוס. זה לא מעט. בעבר, אפילו דגמי ה-GTI הספורטיביים של הקונצרן הפיקו פחות הספק. חברו את המספרים הללו עם 25.5 קג"מ המופיעים כבר ב-1500 סל"ד, חברו אותם לגיר DSG 7 יעיל ותקבלו תאוצה קלאסית ל-100 קמ"ש תוך שמונה שניות ומהירות מרבית של 225 קמ"ש! אלה כבר נתונים שעד לא מזמן היו שמורים למכוניות משפחתיות גדולות, אפילו יוקרתיות.
אבל רגע, עוד לא סיימנו…
לפאביה סטייל החדשה מערכת בקרת אקלים דו-אזורית עם פתחי מיזוג גם במושב האחורי. לוח מחוונים דיגיטלי, כניסה והתנעה ללא מפתח, מראות צד ופנים נגד סינוור, 9 כריות אויר ומערכות בטיחות רבות.
מדובר באבזור ברמה שהייתה שמורה למכוניות מקטגורית D, כדוגמת האחות הגדולה – סופרב.
הסופרב – מכונית הדגל של סקודה, צוידה גם באביזר ייחודי חכם – מטרייה החבויה בדלת, פינוק שהיה שמור לבעלים עמיד של רולס רויס. כיום, גם בפאביה מצאנו את המטרייה, בדלת הנהג. ממש כמו באחות הבכירה.

מימדי הפאביה שתפחו, מאפשרים גם לארבעה מבוגרים להתרווח בה. גם המושב האחורי כבר לא צפוף, תא מטען בנפח 343 ליטרים וגלגל חלופי בגודל מלא החבוי תחתיו, הם ההוכחה לכך שסופר מיני היא כבר לא פשרה כואבת.
כניסה לפאביה הרביעית בשושלת, חושפת אותנו לתנוחת נהיגה טובה, הנדסת אנוש שברובה טובה (למעט תפעול בקרת האקלים הדורשת כניסה גם למסך, למשל), איכות חומרים ובניה מצוינים ועיצוב נאה שלא נעצר רק בחוץ.
אמנם מצאנו כאן ידית בלם חניה ולא כזה מופעל חשמלית, וגם ידית בורר הילוכים "כמו של פעם" בניגוד לאופנת המינימליזם שבמכוניות מהדור האחרון, אבל זה לא אומר שהקלאסיקה מתפקדת פחות טוב.
יש בפאביה הזו אלמנטים המכוונים לאלה שעוד אוהבים לנהוג. כן, בלם יד מכאני (לא נגלה לטובת מה…), משוטי שליטה על הילוכים מאחרי ההגה ואפילו תצוגת מד סל"ד ענקית (אופציה בלוח השעונים הוירטואלי).
פאביה גם יודעת לבצע. לצד מנוע חי, חזק ובועט, שאוהב גם לטפס במעלה הסל"ד, הסקודה הצעירה גם אוהבת לפנות. הגה מהיר ושלדה חיה, מאפשרים משחקי העברת משקל מהנים, בשליטה מלאה וקלילה. כל כך מרענן אחרי כל מבחני החשמליות – כבדות – מנותקות, שנהגנו לאחרונה. הפאביה מהנה לנהיגה ולא תשלמו על כך בסעיף נוחות הנסיעה.
אבל לא הכל מושלם. שאון מנוע בסל"ד גבוה לא מגרגר בצליל נעים לאוזן. כיבוי והתנעת ה-STOP & START מרעיד ומעיר בגסות את המנוע, וצריכת הדלק בנהיגה נמרצת רחוקה מליישר קו עם נתוני היצרן המצהיר על כ-17 ק"מ לליטר.
ועוד דבר – מכונית סופר מיני היא מכונית המיועדת לצעירים, למשפחות קטנות המחפשות לרכוש רכב קטן וזול יחסית. תג מחיר הנושק ל-130 אלף ש"ח (129,000 ש"ח) מתקרב כבר לקטגוריות גדולות יותר.
מדוע לא לייצר, או לייבא מכוניות קטנות שכאלה, פחות מאובזרות, פחות נוצצות, אולי גם פחות גדולות, אבל במחיר שפוי?