מסובב את מפתח ההתנעה וכלום. אין סטארטר, אין ויברציות, אין רעש. סיטרואן ג'אמפי היא מסחרית בגודל בינוני וככזו מצופה למצוא בה מנוע דיזל. אבל הנה, הגענו לעידן בו גם מסחריות נהנות מהנעה חשמלית, אך מתאימות לשימושים שונים מאחיותיהן עם מנועי הבעירה הפנימית.
חיצונית, לא תבדילו בין ג'אמפי חשמלית לכזו עם מנוע דיזל. חדי העין יבחינו בפתח הטעינה שעל הכנף הקדמית בזו החשמלית, אך PSA ביצעו גם תרגיל הטעייה – דלת פתח מילוי הדלק מגרסאות מנוע הבעירה, נשאר במקומו, סמוך לגלגל האחורי (ללא יכולת לפתוח אותו…).
בקבינה, תגלו לוח שעונים שונה המאפיין רכבים חשמליים, וסימון B על בורר מצבי הנסיעה (הלקוח מדגמי היצרן הפרטיים) שמשמעותו – בלימה רגנרטיבית. עוד תגלו – בלם יד חשמלי. מסחרית הג'אמפי מתאפיינת בתא נהג שימושי (די ספרטני ופלסטיקי, אך נוח לעבודה) עם קמצנות-מה במספר תאי האחסון, מושב נהג טוב, כניסה ויציאה קלים לנהג ושדה ראיה טוב לצדדים, אך מוגבל מעט מלפנים.
המסחרית אותה קיבלנו למבחן היא בגרסת לארג' 136 כוחות סוס ו-26.5 קג"מ המגיעה עם סוללת 75 קילוואט (יש גם גרסת מדיום קצרה המציעה גם סוללת 50 קילוואט). לארג' משמעותו מרכב ארוך (5.31 מ') עם בסיס גלגלים של 3,27.5 מ" ורחוב של 1.92 מ'.
אם נשווה את הלארג' החשמלית לאחותה בעלת מנוע הדיזל החזק (2.0 ליטרים, 177 כ"ס) ובעלת המראה והמידות הזהות, נמצא יתרון בכושר העמסה (1375 ק"ג לעומת 939 ק"ג) או גרירה עם בלמים (2200 ק"ג מול 1000 ק"ג) לטובת לוגמת הסולר.

משקלה העצמי של הדיזל עומד על 1725 ק"ג (436 ק"ג פחות מבעלת הסוללות החשמליות). טווח הנסיעה בגרסת הדיזל יאלץ את הנהג לתדלק רק אחרי כ-930 ק"מ לערך – כמעט פי שלושה מהטווח המתאפשר על סוללות החשמל (הטווח המוצהר עומד על 316 ק"מ) .
אז למה לרכוש את הגרסה החשמלית המוגבלת, שגם עולה 308,000 ש"ח (כ-39,000 ש"ח יותר מגרסת הדיזל)?
התשובה לכך דורשת תחשיב כלכלי הכולל את צריכת הדלק / חשמל, עלויות טיפולים וכד'.
כמובן שאופי השימוש ברכב קריטי לבחירת הגרסה, ומסחרית המשמשת לנסיעה למרחקים גדולים, לעולם לא תוכל להסתפק בחשמלית עם טווח מוגבל כל כך וזמן טעינה ארוך, יחסית.
ג'אמפי החשמלית תתאים לאלו הטוענים ופורקים סחורה או נוסעים בעיר הגדולה ו / או בסביבתה. זו גם תכלית הרכב החשמלי, שמטרתו המוצהרת היא הפחתת זיהום בתוך האזור האורבני במיוחד. כבונוס נוסף – נקבל גם קצת שקט…
כיוון שאנחנו לא אתר צרכנות במהותנו, את תחשיב הכדאיות לגרסה המתאימה לכם, תאלצו לעשות בכוחות עצמכם. אנחנו מביאים לכם כאן את התרשמותנו הקצרה מהסיטרואן הארוכה.

מסובב את מתג ההתנעה ו…כלום. מעביר את הבורר ל-D והחשמלית הארוכה מזנקת. אין כאן דחף חשמלי מעורר אדרנלין כמו בחשמליות-השרירים שכבר פגשנו. יש כאן ביצועים טובים. אמנם כשבורר מצבי הנסיעה על ECO התגובה צמחונית ורפה, אבל NORMAL או POWER, כבר מעלים את הדופק (אבל, במקביל, גם מצמצמים את טווח הנסיעה).
לחיצה על כפתור ה-B בבורר מצבי הנהיגה ובלימה רגנרטיבית די עדינה מתערבת ומאפשרת הפחתה בשימוש בבלמים. זה גם ימחזר לכם אנרגיה. טענתם את הסוללות ל-100ֵ% ואין בלימה רגנרטיבית? הסוללות מלאות ומיחזור האנרגיה יחזור במהרה כשאלו תתרוקנה קמעה.
הג'אמפי הארוכה קלה לתמרון. קוטר הסיבוב מפתיע, למרות בסיס הגלגלים הארוך. רק ההגה המעט-כבד וכמעט ארבעה סיבובים בין הנעילות מקשים על עבודת הנהג.
ג'אמפי היא מסחרית המתוכננת טוב. נהגנו עליה בגרסת הדיזל. היא שימושית מאוד ונוחה לנהיגה. משהו בגרסה החשמלית גורם לה להיות פחות נוחה כשפני השטח משנים את גובהם. זה יכול להיות פס האטה סורר וגבוה או כביש שבור. המתלה האחורי מתקשה לרסן את הקפיצה ונשמעת חבטה. זה נבדק כשהרכב לא עמוס, ואולי זה נובע מכיול הבולמים והקפיצים הרך מידי עבור משקל הסוללות החבויות מתחת לרצפה הארוכה. בג'אמפי שלנו ששה מושבים כולל הנהג, כשהמושבים הממוקמים בארגז המטען, סבירים, אך לא מצטיינים בנוחותם.
שיוט מהיר או נסיעה על מצע סביר, וסיטרואן ג'אמפי תספק נוחות טובה למשתמש, ובנסיעות האיטיות – גם שקט חשמלי אופייני. השקט הזה, אגב, קצת בעייתי במסחרית שמרבים לנסוע בה אחורנית לפריקת סחורה, לעיתים – בשטח אורבני רווי בהולכי רגל. מתכון בטוח למדי לדריסת אותם אלה הבוהים בסמארטפון ומסתמכים על חוש השמיעה שלהם בלבד…
כמסחרית בינונית, ג'אמפי החשמלית מציעה עוד אלטרנטיבת הנעה חדשה. כמסחרית, ג'אמפי הינה כלי עבודה מוצלח, שהחסרון הבולט אצלה היא אבזור לא עשיר, במיוחד, בצד הבטיחות המסתפק בשתי כריות אויר ומערכת מובלאיי מקומי, ללא מערכות אקטיביות. החסרון הנוסף הוא, שכדאיות רכישת הגרסה החשמלית צריכה להיות מחושבת ביסודיות במטרה להחזיר את ערך הרכישה (שכאמור, יקרה, משמעותית, מגרסת הדיזל).
ויש גם Citroën E-Jumpy Hydrogen (לא בארץ)
Citroën E-Jumpy Hydrogen משלימה את מגוון הרכבים המסחריים הקלים של סיטרואן. עם הארכיטקטורה שלו, המשלבת תא דלק מימן וסוללה, הרכב המסחרי מתגאה במיטב של שתי הטכנולוגיות.
כתגובה לאתגרים הסביבתיים והחברתיים חדשים, החלה סיטרואן (בשנת 2021) ביישום צורות האנרגיה החדשות ב-E-Jumpy Hydrogen – מסחרית חשמלית עם מיכל דלק וסוללות נטענות, מה שהפך אותה לרכב הסיטרואן הראשון הפועל באמצעות צורת אנרגיה זו. תוך שימוש בטכנולוגיה חדשה זו, הרכב שומר על נפח השימוש ויכולת הטעינה שלו. הרכיבים שולבו ברכב כך שלגודלם אין השפעה על כושר ההעמסה שלו.
לסיטרואן E-Jumpy Hydrogen טווח נסיעה של מעל 400 ק”מ. שלושה מיכלי המימן שלה (העשויים מסיבי פחמן), מתוכננים לעמידה בלחץ של עד ל-700 באר, וממוקמים על יד הסוללה, מתחת למושבים הקדמיים שברכב. ניתן למלאם תוך עד לשלוש דקות. Citroën ë-Jumpy Hydrogen היא מכונית חשמלית לחלוטין. היא נהנית מתא דלק של 45 קילוואט המייצר חשמל על ידי צריכת מימן, וסוללה של 10.5 קילוואט הלוקחת פיקוד, אוטומטית, כאשר מיכל המימן ריק. הסוללה נטענת אוטומטית באמצעות חשמל שמיוצר על ידי המימן או, לחילופין, באמצעות טעינה בכבל בתחנות הטעינה לרכבים חשמליים.