הסיטרואן הזו הפתיעה אותי. היא נוחה, מאיצה לא רע, ומושכת מבטים מכל עבר. בהתחשב שמדובר ברכב שגילו גבוה מגילי העובדות הללו הן לא עניין של מה בכך.
מדובר באחת המכוניות החשובות בהסטוריה – הסיטרואן טראקסיון אוואנט – חלוצת ההנעה הקדמית, המרכב האחוד, או בקיצור – כל מה שמובן לכם מאליו ברכב המודרני שלכם. רק שהטראקסיון יצאה לאויר העולם לפני למעלה מ-80 שנה, בשנת 1934.
חזרנו ל-2018. סיטרואן, שמזמן כבר שייכת לקונצרן הענק PSA, מוציאה לעולם את ה-C3 איירקרוס. הפעם החברה הצרפתית הנונקונפורמיסטית, בכל זאת נכנעת לצו האופנה. והאופנה היא מכוניות משפחתיות מוגבהות, המשלבות בין מכונית משפחתית למיניוואן, או אם תרצו לרכב שטח.
אופנת הקרוסאוברים מציפה את סוכנויות הרכב בשלל דגמים המתחרים על לב הצרכן, שלא מוכן יותר להסתפק במשפחתית הסטנדרטית. C3 איירקרוס משתייכת לסגמנט ה-B-SUV שחברות בו הפיג'ו 2008, הרנו קפצ'ור, סיאט ארונה, יונדאי קונה, קיה סטוניק, אופל קרוסלנד ועוד…
האיירקרוס היא מחליפת הפיקאסו. אם בכל זאת ניסתה סיטרואן ללכת בדרכה ולהציע מובילת נוסעים קטנה ומוגבהת, ללא כל יומרות של 'כאילו שטח', הם הבינו שהקהל מחפש משהו אחר. C3 איירקרוס כבר נראית יותר 'קרבית' ומוכנה לרדת לשטח, מאשר אותה קופסא מרובעת ויעילה של ה-C3 פיקאסו. אפילו בתצלומי עיתונות, ניתן לראות את האיירקרוס בפוזת שטח מסוקסת, כאילו הייתה לנד רובר…
סיטרואן אף פעם לא התביישו לעצב באופן שונה. אני אישית אוהב את המכוניות שלא דופקות חשבון. על סיטרואן DS אין בכלל מה להרחיב – יצירת מופת שזכתה להכרה בפרסים רבים. אבל גם הדה-שבו, העמי-6, והמסחרית TYPE-H הלא שגרתיות בעיצובן, הן חגיגה לעיניים. לטעמי.
C3 איירקרוס שונה משהו מהמתחרות. הפנסים המיוחדים, הפרופורציות, תשומת הלב לפרטים והצביעה הייחודית, הופכות אותה למשהו צעיר שלא ניתן להתעלם ממנו. שימו לידה את הסיאט ארונה ותבינו עד כמה נתנו הצרפתים למעצב שלהם יד חופשית.
גם פנים הרכב אינו שגרתי. יש שיאהבו ויש פחות. על דבר אחד אין עוררין – האיירקרוס הזו מרווחת מאוד. הפלטפורמה שהושאלה מהסופר-מיני C3, קיבלה בסיס גלגלים ארוך יותר ב-6 ס"מ ולעומת פיקאסו צמח המרכב ב-7 ס"מ לאורך, ב-3 לרוחב – ובשניים לגובה.
תא הנוסעים מרווח מהמקובל בסגמנט – לצד מרווח רגליים וראש מרשימים, מתקבלת גם שימושיות גבוהה עם שלל תאי אחסון הפזורים בתא הנוסעים ותא מטען בנפח 410 ליטרים, הצומח עד 1,289 ליטרים עם קיפול המושבים האחוריים (ניתן להגדילו ב-110 ליטר נוספים על-ידי הזחת המושב האחורי המתפצל ב-15 ס"מ קדימה – בגירסה היקרה בלבד).
מושבים קדמיים נדיבים דמויי כורסא וריפודי מושב ייחודיים, ידית בלם יד בעיצוב שונה וקצת מעצבן ונגיעות בצבעים נועזים בחלל תא הנוסעים מבהירים לך שכאן לא שולט האפור והשגרתי . מאידך – איכות הפלסטיקה אינה משרה אוירה איכותית , ומערכת מולטימדיה מקורית עם מסך ה-"7, אוגרת בתוכה כמעט את כל הפונקציות הנדרשות – לא תמיד נוח לתפעול בנסיעה.
יחידת הכח מוכרת מדגמים נוספים של פיג'ו-סיטרואן; מנוע טורבו 3 צילינדרים המפיק 110 כ"ס ו-20.5 קג"מ, המתקבל כבר מ-1,500 סל"ד, המשודך לתיבת הילוכים אוטומטית עם 6 הילוכים מתוצרת AISIN היפנית. הביצועים טובים והתחושה זריזה (11.8 שניות ל-100 קמ"ש). צריכת דלק משולבת וריאלית של כ-14 ק"מ לליטר ישתפרו ככל שהנהיגה תהיה נינוחה יותר.
לצד נוחות נסיעה טובה במרבית סוגי הכבישים, ואחיזת כביש בטוחה וצפויה צולחת הסיטרואן הזו בכבוד את הצד הדינאמי של המבחן, כראוי למכונית ששורשיה אי שם במכוניות כמו הטראקסיון אוואנט.
ב-C3 איירקרוס גם אבזור עשיר כבר מרמת הגימור הבסיסית "FEEL" עם חישוקי "16 קלים, שמשות אחוריות כהות, מולטימדיה עם מסך "7, מצלמת רוורס, מראות מתקפלות חשמלית, חיישן אורות, בקרת שיוט, תאורת LED ליום ועוד. רכב המבחן שהגיע ברמת הגימור הגבוהה יותר " SHINE" כלל גם מראה פנימית מתכהה נגד סינוור, כניסה והתנעה ללא מפתח, מערכת ניווט מקורית (באנגלית), משטח טעינה אלחוטית לסמארטפון, מושבים אחוריים הנעים על מסילה, חישוקי "17 קלים ועוד.
זה מתווסף ל-5 כוכבים במבחן הריסוק של EuroNcap ורשימת אביזרי בטיחות מקוריים מתקדמים כסטנדרט כמו: התרעה על שמירת מרחק עם בלימה אוטונומית, התרעת סטייה מנתיב, החלפת אורות אוטומטית וזיהוי תמרורים.
C3 איירקרוס הוא ג'יפון עם סטייל. מרווח מאוד, בטיחותי, עם יחידת כוח טובה ושימושיות מצוינת למשפחה המטיילת. עם מחיר מעט גבוה (122,000 ש"ח ל-FEEL הבסיסית ו-130,000 ש"ח ל-SHINE) מהמתחרה הישיר שלו הסיאט ארונה שנמכר היטב, ומוניטין בעייתי מעט (אבל עם הצהרת אמון של לובינסקי במוצר שלהם בצורת 5 שנות אחריות), ה-C3 איירקרוס ינסה לנגוס בנתח גדול ככל שיוכל בקטגוריה התחרותית הזו.
תודה לאלי רובינשטיין בעל הסיטרואן טרקסיון אוואנט.