'וספה' – אמצעי תחבורה אישי, זול, ובעל מכללים מכניים פשוטים וקלים ליצור ולתחזוקה, הוא אנטיתזה למכונית המבחן שלנו – S קלאס,
"ספינת הדגל" של מרצדס. ה-S נחשבה תמיד כמובילת דרך בפיתוחים טכנולוגיים ובטיחותיים בעולם הרכב ובעיני רבים, כ"מכונית הטובה בעולם".
"S-קלאס" הוא כינויה הרשמי של מכונית הפאר, החל משנת הדגם 1972 (W116ׁׂׂ) כאשר האות S מסמלת את האות הראשונהׂ במילה"Sonder" בגרמנית אשר פירושה "מיוחד".
מיוחדת היא גם הגרסה שאותה קיבלנו למבחן – גרסה היברידית PHEV שנהנית, עד לסוף השנה כנראה, מהקלות משמעותיות במס.
בניגוד גמור לאותה וספה צנועה וחביבה, שאמצעי הבטיחות היחיד שלה להגנת נוסעיה (ושבעצם גם לא שייך לה) – הקסדה, ל-S קלאס ארסנל מערכות בטיחות מקיף והיא נחשבת לאחת המכוניות הבטוחות בעולם הרכב. מכונית הסאלון הזו מציעה מרחב פנימי ענק הנגזר מממדיה העצומים ובמיוחד מבסיס הגלגלים המוארך LWB המשתרע על פני 316.5 ס"מ.
ניווטנו אותה בחשש ובזהירות בין עמודי החניון הצפוף הממוקם מתחת לאולם התצוגה בהרצליה פיתוח, ויצאנו לבדוק מה כל כך מיוחד בה, במרצדס S קלאס?

גדולה
מדובר במכונית נוסעים גדולת מממדים באורך 5.26 ס"מ ורוחב של 1.90 ס"מ לא כולל מראות. בגרסה ההיברידית הנושאת בקרבה סוללות, המשקל העצמי מגיע ל-2225 ק"ג שזה בערך משקלם של 22 וספות.
S קלאס דור 1 שהושקה ב-1972 הייתה, לטעמי, היפה והעדינה בשושלת. אח"כ הן טפחו, גדלו ושמנו. זו האחרונה, שהושקה ב-2013 ועברה עדכון בשנה שעברה, היא מכונית נאה ומרשימה בהחלט. חישוקי ה-20" ברמת הגימור Uitmate Esesence אותה קיבלנו למבחן, פרופורציונאליים לגוף העצום. בהחלט.
S קלאס ענקית גם מבפנים. מרשים במיוחד המרווח לנוסעים מאחור. בספה האחורית ניתן למתוח רגליים, לפשוט ידיים וללכת לאיבוד. מרצדס עושים כבוד לשוהי המושב האחורי ולראייה – הביטו בגודל הדלתות האחוריות לעומת אלה הקדמיות. קל להכנס, קל לצאת, מפנק לבלות שם.
מכונית המבחן לא צוידה באופצית המסאז' במושבים האחוריים, כמו באלה הקדמיים, אבל אינספור אפשרויות כיוון למושבים, וילונות חשמליים ותאורה מקיפה יש בנמצא. גם וילון חשמלי החושף תקרת זכוכית נפרדת מאחור זמין בליחצת כפתור, לרשות המכובדים. אתם יכולים פשוט להטות את משענת הגב לאחור, להרחיק או לקרב את המושב, להניח את הראש על כרית הנוצות המפנקת , ולהירדם.
זה לא שלנהג ולנוסע מלפנים יש על מה להתלונן. הנהג יפעיל את מערכת בקרת השיוט האדפטיבית עם מנגנון הזחילה בפקקים, הוא והנוסע לידו יבחרו בעיסוי וקירור למושב ובידוד רעשי הכביש והרוח יאפשרו להם לדבר גם בלחש, להפעיל את מערכת מצבי הרוח או סתם להנות מאחת ממערכות המולטימדיה מהטובות שבנמצא.

משייטת
כן. S קלאס היא מכונית מרדימה, אבל במובן הטוב של המילה. אנחנו משייטים איתה ב-100 קמ"ש בהילוך תשיעי ואז מורה מד סיבובי המנוע על 1400 סל"ד בלבד. וזה עוד לא סופי. בלחיצת כפתור, מדומם המנוע ואז נוחת לו מחוג מד הסל"ד ל-0 סל"ד. שקט חרישי מעיד שהפעם, רק המנוע החשמלי בפעולה..
יש לה ל-560e מנוע V6 טווין-טורבו בנפח 3 ליטרים המשולב עם מנוע חשמלי חזק ויחדיו הם מנפקים הספק משולב העומד על 476 כ״ס עם מומנט מרבי של 71.35 קג״מ.
מרצדס 560e עושה שימוש בדור השלישי של מערכת ההנעה ההיברידית פלאג-אין EQ של המותג – מערכת חזקה יותר, חסכונית יותר, עם תיבת 9 הילוכים חדשה ועם טווח חשמלי מוגדל של 50 ק״מ במקום 33 ק״מ בדגם היוצא – S500e שלרשותו עמדו 442 כ"ס ושבעה הילוכים בלבד.
תודות לנתונים הללו, ולמרות משקל מעל 2.2 טון, מזנקת הספינה הזו כנשוך נחש ומציבה את הסטופר על 5 שניות במיאוץ הקלאסי מעמידה ל-100 קמ"ש. אמנם בתוך הסאלון השקט לא ממש תרגישו את זה, כמו גם את השיוט המהיר המגיע עד למהירות מרבית של 250 קמ"ש, אבל זהו בדיוק הרעיון – לטוס נמוך באוטובאן הגרמני מבלי להטריד את מנוחת המנכ"ל שמאחור.
בעזרת הינע חשמלי בלבד מסוגלת ההיברידית הזו לשייט עד ל-130 קמ"ש ע"פ היצרן. סוללה עם תרכובת חדשה בעלת קיבולת גדולה יותר וממדים קטנים יותר תרמה להגדלה מסוימת של נפח תא המטען – 410 ליטרים (ביחס ל-500e) והגדלת טווח נסיעה חשמלי של 50 ק״מ, לעומת 33 ק״מ בדגם היוצא. צריכת הדלק המשולבת המוצהרת עומדת על 40 ק״מ לליטר, אבל במהלך המבחן, הנתון הנ"ל היה רחוק מהצריכה בפועל. טווח הנסיעה החשמלי הספיק לכ-35 ק"מ וצריכת הדלק בהמשך נשק ל-10 ק"מ לליטר לערך. מדידת צריכת דלק בסוג הינע שכזה תלויה מאוד באופי הנהיגה והנסיעה ותשתפר מאוד עם טעינות חשמל תכופות.
נוסעים למרחקים ארוכים ונסיעות ממושכות? מנוע דיזל יהיה יעיל יותר. באמצעות מטען ייעודי של מרצדס בהספק של 7.4kW תוכלו לטעון את הסוללה מקיבולת של 10% ל-100% בזמן שעה וחצי. עם שקע ביתי רגיל זה יארך כחמש שעות.

מצוידת
S קלאס מאובזרת למשעי. אם נפרט את רשימת האבזור הכתבה הזו לא תסתיים. ובכל זאת, חיפשנו ברשימה הארוכה וגילינו שלוספה יש משהו שלמרצדס הזו אין. לוספה יש גלגל חלופי. מרצדס לעומתה, מצוידת בצמיגי ראנפלט היא לא זקוקה להחלפת גלגל. יש לכם נקר? תמשיכו לנסוע. רק אל תשכחו לתקן בהקדם.
ובכל זאת, קבלו רשימה חלקית של המפרט העשיר שלא תמצאו ממנו דבר בוספה האדומה: גג פנורמי חשמלי, סגירת ואקום לדלתות, וילונות גלילה חשמליים, וילון אחורי חשמלי, מושבים קדמיים מתכווננים חשמלית עם זכרונות, חימום, קירור, עיסוי, מושבים דינמים, מושבים אחוריים בעלי כיוונון חשמלי, מצלמות 360 מעלות, מערכת שמע בעלת 13 רמקולים, משטח טעינה אלחוטי, צג מולטימדיה ולוח מחוונים דיגטלי בגודל 12.3 אינץ', תאורת אווירה פנימית עם 64 גוונים, בקרת אקלים ארבע אזורית עם שליטה נפרדת לכורסאות האחוריות, פקדי העברת הילוכים מגלגל ההגה, ריפודי עור, דיפוני עץ, מתלי אוויר אדפטיביים, פנסי LED מלא מלפנים ומאחור, וכאמור – חישוקי 20 אינץ'.
אמנם, קסדה לא נמצאת ברשימת אבזור הבטיחות כאן, אבל הרבה מעבר לזה כן: ניטור מרחק מלפנים עם בלימה אוטונומית, שמירה על מרכז נתיב הנסיעה, בקרת שיוט אדפטיבית עם מנגנון זחילה בפקקים, ניטור שטחים מתים, התרעה בפני תנועה חוצה מאחור, מערך מצלמות חניה היקפי, מערכת PRE SAFE לזיהוי מוקדם של מצבי חירום והכנת תא הנוסעים לקראת תאונה בלתי נמנעת, עמעום אורות אוטומטי, התרעה על עייפות הנהג. כמו גם צמיגי ראנפלט, ומכסה מנוע מתרומם להפחתת עוצמת הפגיעה בהולכי רגל.

S קלאס היא מפגן ראווה של עליונות טכנולוגית. היא לא פשוטה כמו 'וספה' אלא משתמשת במיטב הטכנולוגיה בכדי לתת לנוסעיה את מרב הבטיחות, הנוחות והפאר. נסיעה על גבי מתלי האוויר האדאפטיביים, ובתוספת המשקל הרב, הם אמת מידה בכל מה שקשור לנוחות נסיעה ובידוד הנוסעים ברכב. אמנם אין מדובר על גרסת AMG המשחיזה עיקולים אך זו לא ייעודה של הלימוזינה הזו.
S קלאס בגרסה ההיברידית היא מכונית פאר הנהנית מכל היתרונות של מכונית ברמה הגבוהה היותר, יחד עם תמחור נמוך משמעותית מכל גרסה מקבילה שקבוצת הזיהום שלה תהיה גבוהה יותר (2 מתוך 15 ב-560e). שיטת המיסוי הזו עומדת להשתנות. עד שזה יקרה, מפרידים ביניכם לבינה בסך הכל 899,900 ₪.