לקסוס RZ – תשכחו מכל הרומנטיקה המוטורית!


גלגלו רגע את שילוב האותיות RZ על הלשון. בעיני (ובעיני רבים), צמד האותיות הלטיניות R ו-Z, לרוב, היה קשור לדגמים ספורטיביים בעולם המכוניות והאופנועים. סוזוקי GSX-R, קוואסאקי ZX-9R , סדרת ה-Z של ניסאן, ובעצם, כל דגם שבשמו מסתתרת האות R, מהמילה רייסינג כמובן.
.
עכשיו תשכחו מכל הרומנטיקה המוטורית כי זו לקסוס חשמלית. פירוש ראשי התיבות RZ הוא Radiant Z-axis/Zero, משמע שזו מכונית חשמלית שמתבלטת מעל שאר החשמליות. בפועל, זו הלקסוס החשמלית הראשונה עם Z בשם הדגם. למרות שאפשר לחפור במשך שעות על האסטרטגיה של לקסוס שנכנסת מאוחר לשוק החשמליות המלאות מול ההשקעה במחקר ופיתוח של הנעת מימן,
אנחנו, ב-DriveTime, באים כדי לנהוג.
.
ה-RZ שהושקה בשנת 2023 היא הדגם החשמלי המלא הראשון שמשיקה לקסוס, כזה שאינו מבוסס על דגם קיים עם מנוע בעירה פנימית.אחרי מבול החשמליות הסיניות ששטף את מחסני הערובה, כבישי הארץ ותוכן מבחני הדרכים, מסקרן להרגיש את זרם החשמל בנוסח לקסוס.לצורך ביצוע המשימה המסקרנת התייצבה RZ450e ברמת גימור Hadori האמצעית שיכולה להיות שלכם תמורת 380 אלף ₪.
תמורת 20 אש"ח פחות תוכלו לקבל את רמת הגימור קיושו ועבור 20 אש"ח נוספים מעל גרסת האדורי, תקבלו את רמת גימור טאקומי. אם כבר תהיתם, האדורי היא שיטת השחזה יפנית לחרבות קטאנה מסורתיות. בסוף אנחנו נלמד יפנית.

מפגש ראשון פנים מול טמבון.
העיצוב החיצוני של ה-RZ ייחודי ומתבלט בין שאר המכוניות שעל הכביש. למרות שה-RZ מזכירה בקווים כלליים את טויוטה bZ4X שאיתה היא חולקת את פלטפורמת e-TNGA (או שקר אחר כלשהו), יש בעיצובה מוטיבים שמזוהים עם לקסוס. קחו, למשל, את צורת שעון החול ב"אין-גריל" מלפנים או קו החלונות שעולה לכיוון קורה C. למרות המוטיבים הללו, ה-RZ נראית יוצאת דופן גם בהשוואה לשאר דגמי לקסוס.ספוילר החרבות שממשיך מהגג מעל השמשה האחורית הוא דוגמה מצוינת לאותו ייחוד. כך יוצא שלמרות הצבע הכסוף הסולידי של מכונית המבחן ,העיצוב השונה של ה-RZ מושך מבטים על הכביש.
.
עם אורך של 4.91 מטר, זהו בהחלט רכב פנאי גדול. מבט אל הפרופיל מהצד מחזק את התחושה הזו. הטרוניה העיקרית שלי לגבי העיצוב היא שהחישוקים בקוטר 18 אינץ' של רמת הגימור הדורי נראים קטנים מדי על הפרופיל המאסיבי של ה-RZ. חישוקי ה-20 אינץ' של גרסת טאקומי נראים הרבה יותר מחמיאים ופרופורציונאליים. כנראה שעלות היופי של החישוקים הגדולים תגיע כשתצטרכו להחליף צמיגים.

RZ

אחרי שהתרשמנו מהעיצוב החיצוני הייחודי, הגיע הזמן להיכנס פנימה. אם נתחיל מהסוף, אין ספק שתא הנוסעים של ה-RZ מעניק תחושת יוקרה: משטחים דמויי עור חום (קאמל בשפת העם) מצפים את המושבים ודיפוני הדלתות ומשתלבים היטב עם דיפוני הפלסטיק והשטיח של רצפת הרכב שבאותו גוון.החומרים מהם מורכב תא הנוסעים מרגישים ברמה גבוהה.הקונסולה שבין המושבים עשויה מחומר דמוי עץ. חבק ההגה מרופד בד בחלקו התחתון כדי שהרגליים לא יתחככו בפלסטיק, רחמנא ליצלן. תאורה עשירה שמופעלת ברפרוף אצבע ומשטח טעינה אלחוטי כבר הפכו להיות סטנדרט אבל עדיין ראויים לאזכור.

RZ

אם נסתכל מעבר לרמת האיכות, תא הנוסעים פרקטי ומתאים לשינוע משפחה על טפה. פתחי דלתות גדולים מאפשרים כניסה נוחה פנימה. רצפת תא הנוסעים שטוחה אך גבוהה מהצפוי, כנראה עקב אילוצי אחסון הסוללה. מרחב הראש והרגליים ליושבים מאחור מצוין ומתאים גם למבוגרים. גם כשמושב הנוסע שלצד הנהג מוסט אחורה עד סוף המסילה, נוסע מבוגר יכול לשבת מאחוריו ברווחה. הפרקטיקה נמצאת גם בסעיף תאי האחסון: תא אחסון עמוק בין המושבים הקדמיים, תאי אחסון מוארים בדלתות וחלל נסגר עם כיסוי עור שיקי מתחת לבורר ההילוכים. כקונטרה, תא הכפפות המסורתי פינה את מקומו כדי להוסיף מרווח רגליים לנוסע.זה הרגיש חסר לרגע אבל מתרגלים לזה. תא המטען העמוק מציע נפח מכובד של 522 ליטרים, שככל הנראה כולל גם את תאי האחסון מתחת לקו הרצפה. זה מספיק בהחלט לשימוש משפחתי יומיומי.

RZ

הנדסת האנוש לא רעה וכל מי שיישב מאחורי ההגה יבין בקלות שמדובר ברכב מתוצרת טויוטה. הדלקת הרכב מתבצע ע"י כפתור גדול ליד פתחי האוורור. מסך המגע גדול ואיכותי, התפריטים לא מסובכים מדי ועדיין קיימים מתגים פיזיים לשימושים החשובים, כמו הפקדים העגולים המצוינים לפיקוד בקרת האקלים. התצוגה העילית על השמשה והצגת פונקציות הכפתורים שעל גלגל ההגה בתוכה, מצוינות. המצלמות ההיקפיות שימושיות בתמרוני חניה. אין מגב אחורי ובמקומו קיים מתז לשטיפת מצלמת הרברס. שטפנו.

RZ

גם בפרונט של לקסוס חשמלית עדיין נמצא מכסה מנוע. מתחתיו נפגוש את הראשון מתוך שני מנועים חשמליים שמניעים את ארבעת גלגלי ה-RZ: אותו מנוע קדמי מפיק 204 כ"ס. המנוע האחורי שיושב על הציר האחורי מפיק 109 כ"ס. בחישוב קליל נגיע להספק כולל של 313 כ"ס שיורדים לכביש דרך ארבעת הגלגלים. אם תהיתם לפשר הכיתוב Direct 4 על ישבן ה-RZ, הוא מתייחס למערכת שאחראית על חלוקת הכוח המשתנה בין שני צירי ההנעה לצורך הורדת הכוח לכביש. כל המפרט הזה מאפשר ל-RZ להגיע ל-100 קמ"ש תוך 5.3 שניות ולמהירות מירבית מוגבלת ל-160 קמ"ש.

RZ

נו, אז איך היא צולחת את העליות לקסטל?
כשלוחצים על דוושת התאוצה שיוצאת מהרצפה אה-לה-ב.מ.וו. מרגישים בקלות את אותם 313 כ"ס מוצהרים.
ה-RZ היא מכונית חזקה.

מה זה אומר?
שאם לוחצים על הדוושה הימנית בלי חשבון, ההשפעה על טווח הנסיעה היא מיידית. אז מה עושים?
כשנוהגים ב-RZ לנסיעה ארוכה צריך לעשות שינוי בסטייס אוף מיינד. לשם כך לקסוס מציעים ב-RZ מספר מצבי נהיגה: נורמל למנורמלים, ספורט לממהרים, אקו לחסכנים בחשמל ומצב טווח/ range לאלו שסובלים מחרדת הטווח הידועה או שנמצאים על פירורי החשמל האחרונים. ארבעת המצבים משפיעים על פעולת מערכת המיזוג, תגובת הדוושה וחדות ההיגוי. 
הפקדים מאחורי גלגל ההגה, שבדרך כלל מאפשרים העברות הילוכים ידניות, מאפשרים לבחור בין 4 רמות של בלימה רגנרטיבית. בתור חובב הז'אנר, מאכזב לגלות שה-RZ לא מאפשרת נהיגה עם דוושה אחת. כשמפעילים את הרגנרציה הכי חזקה עם פונקציית HOLD של עמידה ללא לחיצה על הבלם, זה איכשהו מתקרב לזה.

מאחר ולא הייתה לנו אפשרות לטעון את ה-RZ במהלך המבחן, בדקנו את צריכת החשמל בכמה נקודות זמן. בתחילת המבחן, צריכת החשמל עמדה על 18 קווט"ש ל-100 ק"מ בנהיגה רגועה. בעליות בדרך לירושלים (אמרנו קסטל, לא?) הצריכה עלתה ל-21 והתאזנה ל-19.2 אחרי נסיעה ברחובות הבירה. בנסיעה מתונה במיוחד "הצלחנו" להגיע לצריכה של 14 קווט"ש ל-100 ק"מ אבל כנראה שאז יתייחסו אליכם כאויבי הציבור על הכביש. לסיכומו של מבחן החסכון, הגענו לתוצאה ממוצעת כוללת של 17.2 קווט"ש ל-100 ק"מ. אם אתם נמצאים בחרדת טווח רצינית, הפסקה של פעולת המזגן מוסיפה בממוצע עוד 14 ק"מ לטווח אבל לקראת סוף הסוללה הורדת המיזוג מוסיפה רק 5 ק"מ לטווח. עם קיבולת סוללה של 71.4 קווט"ש, ה-RZ אמורה לספק טווח של כ-415 ק"מ (בהשוואה לטווח המוצהר ע"י היצרן של 435 ק"מ) בנהיגה מתונה. המיתון בפתח.

RZ

על הכביש ה-RZ מציגה יכולת NVH (ר"ת של noise, vibration, harshness) טובה: נוחות הנסיעה על כבישים עירוניים נעימה. הצמיגים בעלי החתך הגבוה יחסית של גרסת המבחן ומערכת המיתלים שמכוילת לצד הרך של הסקאלה, מאפשרים ל-RZ לספוג היטב את שברי האספלט העירוני. במהירויות בינעירוניות מחוץ לעיר, אותו כיול רך פוגם מעט ביכולת הריסון על פני שיבושים ומהמורות אבל איכות הנסיעה עדיין טובה. בידוד רעשי הרוח והכביש מצוין כצפוי מלקסוס ובעיקר כשמדובר ברכב חשמלי שחוסך מהנוסעים את רעש המנוע. מעט רעשי רוח חודרים לתא הנוסעים במהירויות כביש שש אבל זה לא דיל ברייקר.
.
חלון הגג הפנורמי שמותקן בשתי גרסאות הבסיס של ה-RZ מצופה בחומר מבודד חום. בימי המבחן החמים החלון עצמו התחמם והעלה את הטמפרטורה בתא הנוסעים. בשביל ימים חמים כאלה מצאנו בתא המטען כיסוי בד ייעודי לגג. רק גרסת טאקומי הבכירה מציעה חלון גג מתכהה שאמור להיות מאוד שימושי לטעמי. כשיורד החושך התאורה הפנימית משתקפת על דיפוני הדלתות בצורת יהלומים, אלמנט שכבר ראינו בדגמי לקסוס בעבר. המושבים הקדמיים החשמליים נוחים בנסיעה ארוכה. פונקציית קירור המושבים הייתה שימושית מאוד בימי המבחן החמים. בפונקציית החימום פחות השתמשנו, אבל היא נמצאת שם בשביל אותם ימי חורף נדירים. באופן מפתיע אין פונקציית עיסוי במושבים למרות שקיים ניפוח חשמלי לתמיכה בגב התחתון.

רגע, אז מה לקסוס RZ יותר – R או Z?
למרות האסוציאציה הראשונית של אותיות ה-R וה-Z, הלקסוס RZ היא לא מכונית ספורטיבית שמעניקה איזשהו פידבק לנהג. ההנעה הכפולה מספקת ל-RZ מעטפת דינאמית גבוהה. ה-RZ נועלת צמיגים ברוחב שונה מלפנים ומאחור: 235/60R18 ו-255/55R18 בהתאמה, שתורמים את חלקם לאחיזת כביש טובה, למרות שהם לא מזן ספורטיבי דביק.ההיגוי מדויק אך לא מפטפט עם הנהג. בכניסה לפניות ה-RZ נוטה לתת היגוי שמתוקן ע"י העברת הכוח של ההנעה הכפולה. יש יכולת אבל אין הנאה. וזה בסדר, לא ממש ציפינו למשהו אחר.
דווקא בהיבט הבטיחות, נקודת תורפה של החשמליות הסיניות, ה-RZ היא Radiant כיאה לשמה: ציון של 5 כוכבים וממוצע ציונים גבוה מעל 80% בכל הקטגוריות במבחן הריסוק של Euro NCAP. מרשים בהחלט.

האם היה שווה להמתין ללקסוס חשמלית?
למרות שמה של רמת הגימור, ה-RZ היא לא החרב הכי חדה בארסנל שעל הכביש מבחינת יכולת דינאמית וטווח נסיעה. אבל ה-RZ בנויה בצורה מרשימה, מציעה עיצוב מרשים, איכות הנסיעה גבוהה, יחידת הכוח מרשימה (כאילו שציפינו למשהו אחר), הבטיחות הפאסיבית מוכחת ומעל הכל היא מקבלת את אותו מקדם תדמית מוכר של לקסוס. ה-RZ מראה שגם אם לקסוס נכנסו מעט באיחור לסגמנט החשמליות היוקרתיות, ה-RZ מביאה תחת גלגליה ערך מוסף מעניין בהשוואה לסיניות ואירופאיות שכבר נמצאות על המגרש.


About דניאל סקלי

מעריץ של רודסטרים והחיים הטובים

Check Also

Tiggo 8 Pro PHEV עם 7 מושבים – השקה בישראל

Tweetfreesbe יבואנית צ'רי בישראל, גאה להשיק את ה- Tiggo 8 Pro PHEV, רכב שבעה מושבים …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *