פלטפורמות ומנועים משותפים


כלי רכב מקטגוריות שונות מתבססים, לא פעם, על מכלולים זהים. קרוסאורבר קומפקטי יכול, שבסיסו יהיה פלטפורמה שתשמש גם מכונית סופר-מיני. קל לפגוש היום פלטפורמות זהות כמו גם מנועים זהים במותגים ואף יצרנים שונים.
ההסבר לכך – לפניכם.

תכנון מושלם של דגם מכונית חדש, הוא תהליך מורכב יקר וארוך. בעבר, תוכנן כל דגם בנפרד, אך הזמנים השתנו. כיום, עם ריבוי דגמים ופיתוח נישות, פיתוח לכל דגם בנפרד אינו מוצדק כלכלית. על מנת לצמצם עלויות, מפתחים היצרנים פלטפורמות ומנועים המשמשים אותם למגוון רחב של דגמים.

רצפת הרכב מורכבת ויקרה מאוד לתכנון. היא מתוכננת מראש למגוון מפשקי גלגלים, תצורות מתלים, מכללי הנעה, מגוון תצורות מרכב (סופר מיני, קומפקטית, משפחתית, מיניוואן, כביש-שטח וכד'). עיקר תכנונה משפיע על אזורי הריסוק והמתלים על כל הקשור בהם, תושבות המנוע, מיקום מיכל הדלק ועוד. שאר המאפיינים גמישים וניתנים לשינוי. זהו עוד אחד מיתרונות הריצפה שמכונה פלטפורמה מודולארית – גמישות תכנונית.

כשמספר דגמים של יצרן חולקים רצפה וחלקי שלדה אחרים, ניתן לומר שהם חולקים פלטפורמה משותפת. כאמור – עלויות הפיתוח הגבוהות מתחלקות על פני מספר דגמים.

סיאט ארונה ואיביזה – פלטפורמת VW MQB
צילום: משה נרקיס

פלטפורמת EMP1 תוכננה על ידי הקונצרן הצרפתי PSA במשותף עם Dongfeng הסינית. היא נקראת גם (CMP- Common Modular Platform). הפלטפורמה תשמש את הקונצרן בדגמים הקטנים שלו וייחודה הוא בכך שהיא מאפשרת שימוש במנועי בעירה פנימית (בנזין ודיזל), כמו גם בהנעה חשמלית טהורה. (e-CMP). את הפיג'ו 208/2008, אופל קורסה החדשה, או DS3 קרוסבק, תוכלו לרכוש עם מגוון מנועים רחב המשותף, כמו גם הפלטפורמה, המשותפת לכולן.

אין זה אומר שהמכוניות זהות לחלוטין. המהנדסים יכולים להעניק לכל מכונית מידות שונות, מרכבים ועיצוב שונים לחלוטין וגם מאפייני ניהוג שונים.

די אס 3 קרוסבק
פלטפורמת EMP1 ל-DS3 קרוסבק (משמאל)

בקטלוג הרכב AUTOMOBIL REVUE (היוצא לאור במהלך תערוכת הרכב הבינלאומית בג'נבה ׁ-GIMSׂ, שלצערנו, לא התקיימה השנה), פורסם אינדקס פלטפורמות ומנועים.
באינדקס הפלטפורמות ניתן למצוא שם, למשל, פלטפורמה של ניסן (B B0/MOׂ) המשותפת לדאצי'יה (דאסטר, לוגאן, דוקר ועוד) רנו קפצ'ור, לאדה לארגוס וניסאן.
אינדקס המנועים מגלה, כי מנוע EA839 מתוצרת פולקסווגן, מנוע עצמתי בתצורת V6 בנפח 3.0 ליטרים שוכן אף מתחת למכסה המנוע של מכוניות אאודי ספורטיביות (S4/S5ׂ) סאלון ופאר (A6/8ׂ) וקרוסאובר (Q8), כמו גם בדגמי הקרוסאובר של פורשה ובנטלי היוקרתיות וגם בפולקסווגן טוארג.

מנוע PSA EB – מוכר גם בשם PureTech
פיג'ו, סיטרואן, DS ואופל

עולם הרכב של היום מתאפיין במגוון רב של קטגוריות, נישות ודגמים רבים גם תחת אותו יצרן. קונצרן גדול מאגד בתוכו מותגים רבים, שלעיתים נבדלים ביניהם בעיצוב, באיפיון ובתדמית. על מנת לאפשר היצע כזה רחב, חייב כל יצרן לפתח מספר מצומצם של פלטפורמות ומנועים שבעזרתם יוכל להרכיב את שלל הדגמים.

והנה עובר מולכם רכב כביש-שטח מגודל כמו רינג' רובר וואלר. מתחת למראה הקרבי, מסתתרת לה פלטפורמה של יגואר XE נמוכת קומה ואצילה. עכשיו אתם יודעים מה הקשר.


About אייזיק דוידוביץ

עורך האתר. חי, אוהב ונושם את תחום הנהיגה והרכב. מדריך ותיק לנהיגה מתקדמת ועיתונאי בעל ניסיון בכתיבה למדורי הרכב בכלי התקשורת המובילים. ניתן ליצור קשר במייל iseack@drivetime.co.il

Check Also

טויוטה קאמרי – משתבחת עם הגיל

Tweetקאמרי, הטויוטה האהובה כל כך בשווקי צפון אמריקה, היא משפחתית גדולה במושגים ישראלים. עכשיו, כשהיא …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *