קיבלנו למבחן קצר, לנד רובר דיפנדר ארוך. גרסת 110 דיזל 240 כ"ס ברמת גימור SE. לרשותנו שבעה מושבים ושבע שעות נהיגה ברוטו, בכדי להתרשם מרכב שנושא שם זהה לרכב שטח אייקוני – "דיפנדר".
השם, אמנם, זהה, אבל לא הרבה מעבר לכך.
דיפנדר 2019 הוא הנער יפה התואר ובריא הגוף, שמזכיר, רק במשהו, את סבא הכפוף ומדולל השיער. התמונה לא משתנה, ואף מתעצמת, כשנפתחות הדלתות. הריהוט בדיפנדר החדש מאפיל לאין ערוך על אוסף משטחי הפלסטיק המבולגנים בזה הישן.
אין ספק שהמעצבים עשו כאן עבודה נהדרת. הדיפנדר העדכני נראה נהדר ורומז שעדיין לא שכח את שורשיו. אם החרטום משדר חדשנות, הזנב מציג עיצוב 'רטרו' והרכב נושא על גבי דלת תא המטען את הגלגל החלופי.
אבל, אם היינו רוצים להסתכל רק בקנקן, היינו פשוט מצמידים את האף חזק לתוך חלון הראווה שברחוב משכית בהרצליה פיתוח ומתרשמים.
יש לנו שבע שעות.
אנחנו על כביש שש בדרך צפונה ומבחינים בדיפנדר 130 צבאי חאקי בתצורת טנדר, מזדחל לו לאט בנתיב הימני (כל הכבוד!) סבא עדיין משרת בצבא. בהתנדבות.
איתכם הסליחה, אבל לא הספקנו לצלם. הדיפנדר החדש הזה ממש מהיר!

מחלף עין תות, מחלף אליקים. החיילים בש.ג של בסיס אליקים רגילים לראות האמרים, רנגלרים ודיפנדרים צבאיים. הדיפנדר הנוצץ שלנו מושך מבטים. כאן, בבא"פ, אני מדריך מזה מספר שנים נהיגת שטח. חייל המיועד לנהוג ברכב רב-הינע עובר הכשרה המכשירה אותו לנהוג על הכלים הללו. חלק מצי רכבי הלימוד כולל גם דיפנדרים ו"דויד" שהוא רכב ממוגן ירי המבוסס על אותו 'דיפנדר'.
בדיפנדר הישן בעל תיבת ההילוכים הידנית, יושב חייל. הוא מסיט את ידית תיבת ההעברה שמאלה ומתפלל שנורית חיווי נעילת הדיפרנציאל המרכזי תידלק. מחכים. נדלקה.
עכשיו, כשידית ההילוכים ב'ניוטראל' הוא מסיט את אותה ידית לפנים, על מנת לשלב ל-LOW. מה שנשאר הוא לשלב להילוך ראשון, להרים את המצמד והדיפנדר מטפס לו בקלילות את המעלה. אבל בדיפנדר הישן, לא הכל פשוט. לפעמים, ה-LOW משתחרר לו בפתאומיות. נדרש לתמוך בידית, לפחות בהתחלה.
בדיפנדר הנוצץ שלנו, אני בוחר במצב שטח 'סלעים'. אחרי קיבוע בורר ההילוכים ל'ניוטראל', לוחץ קלות על כפתור LOW. זהו. נשאר רק להתקדם באיטיות ולהבחין איך המחשב מחליט אם לנעול או לפתוח את הדיפרנציאל המרכזי או/ו הרוחבי האחורי. לא שואלים אותי כאן בכלל…

הם לא דומים, הישן וזה החדש.
את שלדת הסולם החסונה (הנושאת סרנים חיים – המאפשרים מהלכי מתלה מרשימים מאוד), החליפה שלדה קשוחה של פלטפורמת D7. שלדה שניתן למצוא בדגמים המוגבהים, בעלי המנוע האורכי של יגואר ולנד רובר.
בשלדה הזו ארבעה מתלים נפרדים המסתייעים במתלי אויר מתכוונים. כשתגיעו לשטח שדורש זאת, תוכלו להגביה את המרכב (מ-21 ס"מ עד למרווח גחון של 36 ס"מ). המתלים הללו מעניקים לדיפנדר יכולת שיכוך טובה בשטח ויכולת נהיגת שבילים מהירה. במצב הגבוה של המתלים, הנוחות נפגעת והמתלה הופך לנוקשה יותר, אבל תודות לצמיגי AT תוכלו להפחית את לחץ האויר ולשפר את ספיגת הזעזועים. בדיפנדר שלנו חישוקי "20 וחתך 60, נא להיזהר מהורדת לחץ אויר מוגזמת.
נהיגת שטח היא קודם כל בחירת נתיב, בחירת המיקום שבו אתם מניחים את הגלגלים שלכם. בתוואי שטח טכני קשה, הנהג מתקשה לראות מה מתרחש לפני החרטום הגדול או מצידי הרכב. זו הסיבה שאתם רואים לפעמים, מכוון קרקעי מנפנף בידיו בפאניקה ועשרים אנשים היסטריים צועקים הוראות סותרות לנהג המבוהל.
בדיפנדר שלנו המתכננים חשבו אחרת. הם ציידו את הנהג בסוללת מצלמות היקפיות שמשקפות לנהג אפילו מה קורה מתחת לגחון הרכב…
הרעיון נחמד, אבל קשה להסתמך על המצלמות הללו. חסר בהם ממד עומק ותמונה ברורה שניתן לסמוך עליה לחלוטין. כן, אין ברירה, נהג שטח מקצוען יירד לבדוק את הקרקע, או יסמוך על מכוון קרקעי (מקצוען).

מנוע הדיזל טורבו 2.0 ליטרים 240 כ"ס, בעזרתה של תיבה פלאנטארית 8 מהירויות, מאיץ כ-2.3 טון תוך 9.1 שניות ממצב עמידה ל-100 קמ"ש. צריכת הדלק הממוצעת תהיה כ-9 ק"מ לליטר סולר. דיפנדר החדש מרשים על הכביש לא פחות מיכולתו בשטח. היכולת גבוהה, התחושה בטוחה, גם במהירויות גבוהות, אם כי, צמיגי ה-AT לא ישמחו לשתף פעולה עם נהיגה שאינה רגועה. מושבים טובים, יכולת שיכוך ומשקל עצמי גבוה, בידוד רעשים טוב (גם עם צמיגים לא טהורים לכביש) וישיבה זקופה, מספקים נוחות נסיעה מרשימה.
הנער החדש, אמנם, לא שכח את מורשתו של סבו והוא נושא את שמו בגאווה,
אבל דיפנדר החדש הוא כבר לא דיפנדר מהסוג שהכרנו.
זה שהכרנו כבודו במקומו מונח: רכב קשוח, בעל עבירות מדהימה וקשיחות שהביאה אותו לשירות צבאי ארוך בשלל גרסאות וצבאות.
זה החדש כבר נולד לעולם שדורש פחות שטח, אבל חסיד של טכנולוגיות, עיצוב, פינוק ופאר. דיפנדר קורץ יותר לשועלי השטח מאחיו הדיסקאברי, אבל צריך להתחרות גם באייקוני שטח מרשימים לא פחות. ג'יפ רנגלר, טויוטה לנד קרוזר וגם מרצדס G קלאס.
עם מחיר של 585,000 ש"ח, דיפנדר 110 SE שבעה מושבים (240 כ"ס) יקר מהמתחרים הישירים שלו, אבל מציע שילוב מנצח בין יכולת הכביש והשטח, עיצוב מרשים, טכנולוגיה מתקדמת והמון סטייל.