פיג'ו מטרופוליס 400 – תְּלַתְנוֹח


"כלי רכב זול, קל לנהיגה לגברים ולנשים, שיהא מסוגל לשאת נוסע ושלא ילכלך את הנוהג בו" – זו הייתה דרישת אנריקו פיאג'ו ממהנדסי החברה, כשהגה את רעיון ה'וספה', מיד אחרי מלחמת העולם השנייה. אני יורד מהקטנוע האדום של יובל ועובר למושב הרחב של התלתנוע של פיג'ו – המטרופוליס 400. יש הבדל…

יש גם לא מעט דמיון בין שני הכלים הניצבים כאן מולנו: הפיאג'ו וספה PX200 של יובל נולדה ועודנה פתרון יעיל לכבישים העמוסים, לגודש התנועה ולמצוקת החניה הקיימת במטרופולין. כך גם המטרופוליס של פיג'ו – תחליף לרכב המגושם שלכם.
.
הדמיון ביניהם רב. אמנם, הגלגל השלישי בוספה הינו רק גלגל רזרבי, אך מקום שטוח המגן על רגלי הרוכב הקדמי, בלם רגל ייחודי, ומנוע הממוקם מעט מאחור ולא בין רגלי הנהג, משותפים לשני הכלים.
.
המטרופוליס של פיג'ו הוא כלי מודרני ביחס לוספה הותיקה. זו הושקה כבר ב-1946 ואילו התלת גלגלי של פיג'ו הוצג ב-2013 ועודכן לתקן יורו 5 ב-2019. לאחרונה הגיע גם אלינו.
.
קיבלנו למבחן את גרסת ה-SW השימושית יותר, השונה מגרסת GT.
.
GT – משקף חזית מושחר, כידון חשוף בהשראת אופנועי נייקד וצביעה ייחודית. SW מפואר יותר, בעל נפח אחסון גדול ונוחות מקסימלית גם בזוג. גרסת SW בצביעת ברונזה-מט, מצוידת במיגון רוח גדול, וכן בתא מטען אינטגרלי מאחור בנפח של 54 ליטרים המיועד להכיל שתי קסדות. התא הנ"ל מתווסף לתא מטען נוסף בנפח 22 ליטרים, הנמצא מתחת למושב, ושני אלה נפתחים ע"י מתג חשמלי.

על גבי הוספה של יובל אני קצת חושש. לא רוכב ביום יום על קטנועים או אופנועים, וגלגליה הקטנים של הוספה הישנה לא נוסכים בי בטחון רב. גם לא הבלמים. את מצערת היד אני סוחט בכדי להפיק תאוצה סבירה תוך החלפת הילוכים הדורשת תזמון בין ידית המצמד משמאל המשלבת גם את בורר ההילוכים. הוספה מתגלה כקלילה וחיננית.

המטרופוליס 400 שוקל יותר מפי שניים מהקטנוע האדום. 265 ק"ג ומבנהו המסיבי והמגושם שונה במראהו מרוב הכלים הנושאים ארגזי WOLT כחולים. את הפיג'ו הזו עיצבו כמו פיג'ו – יחידת התאורה הראשית, חישוקי הגלגלים הקדמיים, הגריל, הסמלים, הפנסים האחוריים ואפילו לוח השעונים, שעוצב בסגנון מכוניות היצרן. כלי נאה.

מלפנים צמד גלגלים בקוטר 13 אינץ' עם צמיגים במידות 110/70-13. אלה מחוברים לכלי דרך מערכת מתלים ייחודית Dual Tilting Wheels. מאחור צמד בולמים אחוריים מתכווננים וקפיצים אדומים – מכל צד הנושאים את הגלגל האחורי הנועל צמיג במידה 140/70-14.

אותו גלגל אחורי מחובר למנוע PowerMotion 400 – מנוע חד-בוכנתי בנפח 400 סמ"ק, המפיק הספק מרבי של כ־36 כ"ס ב־7,250 סל"ד ומומנט של 3.9 קג"מ ב־5,750 סל"ד. איך מחובר? באמצעות וריאטור ורצועה כמובן. אם לא תסחטו את המנוע הזה כמוני, בהתלהבות, מיכל הדלק בן ה-13.5 ליטרים, יספיק לכם לכ-300 קילומטרים בין תדלוק אחד למשנהו.

עולה על התלתנוע, סיבוב מתג ולחיצה על כפתור. המפתח יכול להשאר בכיס. הישיבה זקופה, הרצפה שטוחה. רק דוושת בלם קטנה מבצבצת לה מהרצפה. הבלימה על הדוושה הזו היא בלימה משולבת לפנים-אחור. למעשה, הדוושה הזו לא ממש שימושית כששתי ידיות בלם נמצאות בהישג אצבעות. הדוושה הזו בעצם נחוצה לשם תקינה. הסיבה לכך היא שבמדינות אירופאיות לא מעטות, מתאפשר גם לבעלי רשיון נהיגה על מכונית, לעשות שימוש בתלתנוע בעל דוושת בלם – רגלית ללא צורך ברשיון על אופנוע (A1). מתי אצלנו?

שחרור בלם חניה בעזרת מתג חשמלי במרכז ההגה/ כידון, סחיטת מצערת והמטרופוליס מזנק. תאוצה מתונה יחסית אך הכלי הזה מתגלה כזריז בתנועה האורבנית. כשהמטרופוליס בטווח המהירות העירונית שלו, הזריזות מתורגמת לבטיחות אקטיבית בהתנהלות בתוך תנועה זורמת. גם בכביש הבינעירוני מתגלה הכלי כשימושי ונוח . שיוט במהירות המקסימלית גם בכביש המהיר לא מהווה בעיה ותודות למיגון הרוח היעיל מאוד (מתכוונן ), תחושת הבטחון על הכלי בעל שלושת הגלגלים, טובה. אם נוסיף לכך גם את מערכת בקרת האחיזה, ההנחה בביטוח החובה מובנת. יחד עם זאת, היינו שמחים לעצמת בלימה/ נשיכה חזקה יותר. אגב בלימת חירום – זו מפעילה אוטומטית את כל פנסי האיתות. חשוב.

מושב נוח ורחב ומתלים שעושים עבודה טובה כל עוד לא מגיעים מהר מדי לפס האטה מוגזם או שיבוש מעצבן. אלה עלולים ליצור חבטה לא נעימה – תאטו. מראות צד יעילות מספקות מידע חשוב על הנעשה בסביבה ומסך TFT צבעוני מספק מידע קצת פחות חשוב.
המירוץ מרמזור לרמזור הוא ב-DNA של הקטנועים. אלה משאירים את נהגי הקופסאות תקועים אחרי אותו נהג מעצבן שעדיין לא סיים את כתיבת ההודעה בוואצאפ. למרות גודלו, המטרופוליס יודע להשתחל בין מכוניות, ובמהירות גבוהה אתם עשויים אפילו לשכוח מהעובדה שמדובר בתלת – גלגלי מסורבל יחסית.

אחד מיתרונותיו של התלתנוע, היא העובדה שהוא מאפשר לכם, בעזרת כפתור ייעודי, להיעצר ולעמוד ללא צורך בהורדת רגליים לרצפה. רק אל תשכחו, ממש לקראת עצירה, להפעיל את המנגנון המייצב בעזרת כפתור קטן מימין. זה דורש מעט תרגול, אבל מייחד אתכם לעומת דו – גלגלים של פשוטי העם. מנגנון הייצוב גם מאפשר להחנות את הכלי ללא צורך בהרמתו על גבי הרגלית. רק זכרו להפעיל גם את בלם החניה החשמלי והכלי שלכם יעמוד בגאון.

הנוסע הנוסף שתרכיבו על המטרופוליס, יהנה מרגליות נשלפות ונוחות ומשענת גב משרה בטחון, המורכבת על גבי תא המטען האינטגרלי של הכלי.

החוויה שלי מהמטרופוליס 400, כאחד שמתנייד בשגרה עם רכב בגודל מלא, נחלקה לשניים: ראשית, החשש מרכיבה בין מכוניות הנהוגות בידי נהגים חסרי התחשבות, הבנה, ומודעות לסביבתם ומאידך – יעילות ונוחות ללא תחרות.
את הסידורים שהיו לי באותו יום שישי עמוס מכוניות, מעולם לא ביצעתי בקלילות שכזו. עומסי תנועה הפכו לבעיה של אחרים וחיפוש מייגע אחר חניה הגוזל זמן ומורט עצבים, נמחק מהלקסיקון באותו היום.

תלתנוע או דו גלגלי מייתרים את הצורך של האדם הבודד (או זוג ) לשאת עימם רכב גדול ממדים ומסורבל ובמיוחד בעיר וסביבתה העמוסים והצפופים. התלתנוע מוסיף גלגל נוסף מלפנים ואיתו בטיחות משופרת, ונוחות מסוימת.

המטרופוליס 400 של פיג'ו איננו כלי זול. מחירו כ-55,000 ש"ח והוא מכוון לאותם אלה המחפשים תחליף לרכב למרחקים קצרים בעיר ובסביבתה. הוא מעניק נוחות שימושית, בטיחות משופרת (במיוחד בתחושה) ובמקרה של הפיג'ו, גם תדמית בזכות העיצוב האבזור והבידול מהכלים המקבילים.


About אייזיק דוידוביץ

עורך האתר. חי, אוהב ונושם את תחום הנהיגה והרכב. מדריך ותיק לנהיגה מתקדמת ועיתונאי בעל ניסיון בכתיבה למדורי הרכב בכלי התקשורת המובילים. ניתן ליצור קשר במייל iseack@drivetime.co.il

Check Also

פיג'ו 3008 MHEV – קופה (לא) מהירה

Tweetסביבת הנהג העוטפת, המיוחדת. יחידת ההנעה החדשה, המושב האחורי הלא-ממש-מרווח – את 3008 החדשה כבר …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *