הסדאן השחורה והענקית, מושכת אליה מבטים. יש משהו בצבע השחור, בממדים העצומים ובסמל ה'וולבו' מלפנים, שמעורר יראת כבוד. בזחילה חרישית בחניון המרכז המסחרי, אצבעות סקרנים מצביעות עליה, על ה'וולבו' החדשה.
עד לפני שנים מעטות עמדה חברת 'וולבו' על סף קריסה. בעלות בידי 'פורד' במשך 11 שנה לא הצליחה להוביל את המותג השוודי לגבהים בטבלת המכירות. משבר כלכלי אילץ את 'פורד' למכור את המותג לקונצרן 'ג'ילי' הסיני ואז נולדה XC90 – רכב פנאי מגודל שהחליף דגם מצליח בעל שם זהה – לראשונה הוצגה 'וולבו' חדשה תחת הבעלות הסינית.
S90 הוא הדגם השני תחת 'ג'ילי הסינית. הוא מחליף את הדגם הותיק S80 שהוצג אי שם בשנת 2006. מלבד שם דומה, ה-S90 מבוססת, כמו ה-XC90 על פלטפורמה מודולארית חדשה של היצרן שכינויה – SPA, פלטפורמה שתשמש גם דגמים עתידים של החברה. הממדים גדולים – למעט בממד הגובה שצומצם, הדגם החדש גדול מקודמו בכל קנה מידה.
סטטי
מרחב הפנים מרשים. הן במושב הקדמי והן האחורי, גם אנשים גדולי ממדים ימצאו את מקומם בסדאן הגדולה. מרחב הראש הוא הממד היחידי שמעט נפגע – מחיר הצללית הנמוכה של העיצוב "חצי קופה". גם נוסע שלישי אמצעי במושב מאחור, יאלץ להסתפק במסעד נוקשה ושטוח ופחות מקום לרגליו, לעומת הנוסעים שלצידו. תא המטען רחב ידיים ומציע 500 ליטרים לטעינת המזוודות בדרך לנתב"ג.
עיצוב הפנים ב-S90 משדר רצינות. מסך מולטימדיה גדול שממוקם לגובה ותא נוסעים שנראה מרשים ומשובח. הוא עטוף בעור עם תפירה נאה, מעוטר בחלקים שונים של אלומיניום מוברש, פלסטיקה איכותית, תאורות LED ועוד. המושבים נהדרים ותנוחת הנהיגה טובה. מכסה המנוע משתרך הרחק לפנים והתחושה היא של רכב עצמתי ויוקרתי.
ב-S90 מספר הכפתורים והפקדים מצומצם. מסך המולטימדיה הענק (9 אינטש') מכיל תפריטי פיקוד רבים הניתנים לדפדוף כמו בסמארטפון. שם תמצאו את כל מה שרק תרצו לכייל או לשנות. הרעיון אולי טוב, הביצוע לעיתים מורכב. פעולות פשוטות הופכות לחיפוש והתעסקות מעצבנת. נכון, עם הזמן לומדים ומתרגלים, אבל מניסיון עם מערכת ה-MMI של אאודי ב-S4 או A5 שנבחנו על ידנו לאחרונה, שם הגישה לתפריטים נעימה וקלילה יותר (וגם ללא צורך בשימוש במסך מגע ).
דינמי
גרסת המבחן שלנו T5 מומנטום היא הבסיסית בהיצע ה-S90. משקלה 1.8 טון ו-254 כ"ס אחראים על הביצועים שלה. מנוע חדש בנפח 2 ליטרים טורבו הזרקה ישירה מעביר את תוצרתו לגלגלים הקדמיים דרך תיבת אוטומטית פלנטארית בת 8 הילוכים. יש גם רמת גימור גבוהה יותר – 'אינסקריפשן' וגרסת הנעה כפולה בהספק 320 כ"ס העונה לשם S90 T6. תאוצה מעמידה למהירות 100 קמ"ש נעשית תוך 6.8 שניות ותגובת תיבת ההילוכים מהירה ומספקת תאוצות ביניים טובות. גם במצב 'דינאמיק' (אחת מארבעת אפשרויות בחירת מוד הנהיגה) T5 איננה מכונית ספורטיבית. היא רכה מדי, כבדה מדי וההנעה הקדמית שלה מספקת בעיקר בטיחות גבוהה עם תת היגוי קל במגבלות. האחיזה גבוהה מאוד, התחושה בטוחה וזורמת, ההיגוי צייתן – T5 לא ספורטיבית, אבל בהחלט דינמית.
לצד הביצועים וקלילות התנועה של הסאלון הכבדה, עמדה צריכת הדלק במהלך המבחן על כ-11 ק"מ לליטר.
נוחות הנסיעה מושפעת לטובה תודות למשקל הרכב, עבודת המתלים הטובה, והמושבים המשובחים. בידוד הרעשים מוסיף לניתוק ומאפשר גמיעת קילומטרים רבים ללא כל מאמץ. הביקורת היחידה מגיעה מכיוון רעשי צמיגים מעט מוחשיים ביחס לקטגוריית מכוניות הסאלון.
ציוד
רשימת האבזור בגרסת ה'מומנטום' כוללת אבזור בטיחות כגון: בקרת סטייה מנתיב, בקרת שמירת מרחק, בלימה אוטומטית, בקרת ערנות ועוד. בנוסף כולל האבזור מערכות חצי אוטונומיות הכוללות בקרת שיוט אקטיבית עם שמירת מרחק, אשר מאיצה ומאטה מעצמה בהתאם לעומס התנועה, עם חידוש של "טייס אוטומטי". מערכת זו שומרת על נתיב הנסיעה ללא מגע ידיים. בפועל – התחושה היא של כמעט מכונית אוטונומית בכביש המהיר, אך מחייבת כביש בעל סימון נתיבים ברור, שמירה על ערנות וחידוש מגע די מעצבן, מדי כדקה, ע"י נגיעה בהגה.
מערכת החניה האוטונומית, מסוגלת להחנות את מכונית הסאלון המגודלת במקביל או במאונך בעצמה. זו איננה מערכת אוטונומית לחלוטין ודורשת את תפעול הבלם ע"י הנהג. התרשמנו מיכולתה להשחיל את עצמה במרווח מצומצם בין מכוניות חונות, שלא מעט נהגים היו נמנעים מלהתמודד איתו.
וולבו, שעושה חייל בכל הקשור במכירות סאלון סטיישן באירופה (גרסת הדגם החדש בתצורת סטיישן נקראת V90 ), לא ממש הצליחה להתמודד בקטגוריית הסאלון מול חבורת הגרמניות ב.מ.וו 5, מרצדס E-CLASS ואאודי 6. הפעם, עם S90, היא מקווה לשיפור במכירות.
אצלנו בישראל, גרסת הפתיחה – T5 מומנטום עולה 400,000 ש"ח והיא ניגשת לתחרות על ליבו של המנכ"ל עם סיכויים טובים יותר.