כשמדברים על מכוניות חשמליות – את זה כבר הבנתי – יש כמה פילים בחדר שרצוי ללטף ולהתייחס אליהם, לפני שמוציאים אותם לסוואנה או לספארי (ואף מילה על GM, למרות שזה מתבקש…). גאומטרי C של תאגיד הרכב הענק ג'ילי, השולט בין השאר בוולוו ולוטוס, היא עולה חדשה ומעניינת מאוד, מאחר והיא מתיימרת להציע לא מעט במחיר של מכונית משפחתית פופולרית.
שנתחיל?
לא נוגע בסיניות…
את האמרה הכל כך ישראלית הזו שמענו בורסיות נוספות. שמענו אותה מכאלו שלא נגעו בצרפתיות, אבל רצו לקנות דאצ'יה (רומניה זולה מבית רנו). שמענו גם על רבים שלא נגעו בקוריאניות – אלא שמרוב שלא נגעו, הפכו הקוריאניות לרבות מכר בשוק הישראלי. כמובן שאף אחד לא נוגע בסיניות, אלא שהגעת משלוחי הטסלה 3 מסין טרפה לכולם את הקלפים – פתאום מכונית סינית היא לא רק לגיטימית, אלא אף נחשקת.
למותר לציין שלסין מסורת יצור רכב צעירה בשנים – ואת מה שמהנדסי אירופה כבר שכחו (ולמרבה הצער הם אכן שוכחים חלק מיתרונותיהם המסורתיים), המהנדסים הסיניים עוד לא למדו. רוב המכוניות הסיניות בוסריות ביכולתן הדינמית וטעונות שיפור בבטיחותן ובאיכותן, אלא שקצב הלימוד שלהם מהיר – והגישה לחברות זרות ואיכותיות מקנות להם ידע רב שהיה חסר.
ג'ילי גאומטרי C היא מכונית סינית מודרנית שאין לה כל סיבה להתבייש במוצאה.

מכוניות חשמליות אינן מערבות את נהגן
אי שם, בשנות הששים והשבעים, שווקו בארץ מכוניות הולנדיות קטנות מתוצרת דאף, עם תמסורת רציפה ומהפכנית בשם וריומאטיק. הגיר, שמוקם מאחור, חובר למנוע קדמי מקורר אויר, קטן ומטרטר מתוצרת דאף – או למנוע מקורר מים, גדול יותר וקצת פחות מטרטר, מתוצרת רנו. נהג הדאף בחר את כיוון הנסיעה עם ידית קטנה שמוקמה בין המושבים הקדמיים – וזהו. בירידות עמד לרשותו מתג על לוח השעונים, שסייע בבלימת המנוע (בוולוו 340, יורשת הדאף, זה הועיל כמו כוסות רוח למת).
דאפים קיבלו ביקורות חיוביות במבחני דרכים תקופתיים, היתה לחלקם גרסת 'מרתון' חמימה – והם אפילו השתתפו במירוצי ראלי. על אף שהיו הכי אוטומטיות שאפשר – ודרשו את המינימום מנהגן – אף אחד לא כתב על מכוניות הדאף הקטנות שאינן מערבות את נהגן.
במכונית חשמלית חדישה אתה בוחר את כיוון הנסיעה – ועל "בלימת המנוע" היעילה אחראית הפעולה הרגנרטיבית, אותה ניתן למנן דרך המסך המרכזי (כמה חבל שמתכנני הגאומטרי C לא עשו את זה באמצעות משוטים מאחורי גלגל ההגה).
הנהיגה במכונית חשמלית מזכירה את הנהיגה בדאף, רק שבמקום מנוע קטן ומטרטר יש לנו מנוע חשמלי חרישי ורב עוצמה.
ואם היכולת הדינמית מספקת – וקיימת תחושת חיבור כלשהי שבין אדם למכונה – אז גם את הפיל הזה אפשר להוציא…
הגאומטרי C, אם תהיתם, נהנית מאחיזת כביש טובה ומיכולת גבוהה, כל עוד תדעו למנן את רגל ימין על דוושת התאוצה. קל להגיע להחלקת גלגלים ולתת היגוי (הנעה קדמית, בדומה לרוב הסיניות המחושמלות) – מאתגר לשמור על קצב גבוה ורהוט ולא להגיע לשם. ההגה מהיר יחסית עם 2.7 סיבובים בין הנעילות ודיוקו סביר – והמכונית אפילו מאפשרת העברות משקל קלילות, כשתבקשו.

חרדת טווח
נהגי חשמליות רבים מגלים סיבה חדשה לסטרס…כאילו שחסרות כאלו על כבישי ישראל. חלקם מאמץ דפוסי נהיגה של סבתא חביבה, העיקר לשמר את הטווח…אפילו אם התצוגה מבטיחה להם שביכולתם להכפיל ואף לשלש את מסלול נסיעתם.
לא אלאה אתכם בקילו-וואטים לשעה ובשאר ירקות. נהגתי בחשמלית הזו כפי שאני נוהג במכוניתי היומיומית, בקצב דינמי – וגם לקחתי אותה למספר כבישי נהיגה משובחים בתוואי הררי. בנסיעה רגילה, ברובה מישורית, היא תגלה יעילות של 90% במדד ללא-חשמלאים (כמוני) – 100 ק"מ ירדו מהטווח על 90 ק"מ שעברתם. עם רגל כבדה אפשר להגיע ל-50% או אפילו ל-30% יעילות, כלומר לחסל 100 ק"מ טווח ב-50 או ב-30 ק"מ. מאידך, מאחר וקטעי ה"התגרזנות" הם לא יותר ממקטעים של קילומטרים ספורים, הרי שהשפעתם על סך כל הטווח, סבירה וצפויה.
לגאומטרי C שתי גרסאות טווח, 350 ו-460 ק"מ. המכונית שנבחנה היתה מהגרסה הבכירה – והוכיחה שהנתון ריאלי למדי. טעינה מהירה מ-35% ל-90% אורכת כמחצית השעה.

בשביל טעינה צריך תשתית…
וזו, למרבה הצער, לוקה בחסר. בידקו היטב את פריסת המטענים המהירים של ספקי הטעינה השונים לפני שתבחרו באחד. לחלקם, מדינת ישראל מתחילה ונגמרת בגוש דן, כאשר נתניה, חדרה וחיפה מחוץ לתחום.
עוד בעניין טעינה – אם אין לכם אפשרות לעמדת טעינה בבית או במשרד, חישבו שוב אם אתם באמת צריכים מכונית חשמלית.
ומה עם כל הסרטונים על התאוצה?
גאומטרי C אינה טסלה – ובכל זאת. היא מאיצה מעמידה ל-100 קמ"ש בקצת פחות מ-8 שניות, שזה נתון טוב למשפחתית צנועה – אבל לא מספר את כל הסיפור. אתם מרגישים את הדחיפה חסרת המאמץ בגב, אבל ה'שוס' האמיתי מחכה לכם בתאוצות הביניים, המתורגמות לעקיפות אינסטנט חסרות מאמץ. כך גם בעליות – הגאומטרי יכולה להפוך זויות חדות לכהות יותר בקלות רבה. המומנט המירבי שם – כל הזמן.
המהירות המירבית, אגב, מוגבלת ל-150 קמ"ש בלבד – בדומה למרבית החשמליות שאינן ממותגי היוקרה – זאת לצורך שמירה על טווח סביר.

אז מה היא בעצם, מכונית טובה, מכונית חשמלית טובה – או גם וגם?
על אף שמדובר בדגם חדש יחסית שהוצג ב-2019, גאומטרי C יושבת על פלטפורמה משותפת לדגם בעל מנוע בעירה פנימית – ויש בכך לא מעט יתרונות. משקלה קל יחסית – כ-1600 ק"ג, מערכת המתלים שלה בוגרת ומכויילת באופן מפתיע לטובה – ותא הנוסעים מרווח מאוד, ללא כל אילוצים בגלל מיקום המצברים. תנוחת הנהיגה טובה – ומספיק נמוכה עבורי (שונא לשבת גבוה). מושב הבד (האופציונלי) נוח, תומך ומצוייד בכיוונון חשמלי ובזכרונות; כמה חבל שבחירה בריפוד בד מחייבת אתכם בקורות גג שחורות ובקליפרים צהובים בסגנון 'אלי אקספרס'. המושב האחורי מרווח מאוד, נהנה ממשענת יד ומפתח מיזוג מרכזיים, אך זוית המשענת שלו אופקית מדי. נפח תא המטען סביר בלבד – 350 ליטר – אבל לפחות מוצע מתחתיו גלגל חליפי; לא עניין של מה בכך בשלהי 2021.
עיצובה של גאומטרי C מעדיף את המעוגל על החד. היא נאה מהפרופיל ועוד יותר מכך מאחור, אלא שהחרטום קצת מפוספס לטעמי. עוד בעניין החרטום – הוא צונח מחוץ לטווח הראיה של הנהג והאומדן לגבי קצהו, מטעה. עיצוב הפנים מרשים ועתידני, אבל במידה שגם בני 70 יוכלו להרגיש בבית מבלי ללכת לאיבוד. לוח השעונים הדיגיטלי שמול הנהג קטנטן – התצוגה העילית נחוצה למדי. מרבית הפלסטיקה פשוטה, אך נעימה למגע – ואיכות ההרכבה טובה. בנוסף, רעשי דרך מהמתלים או שריקת הרוח בלטו בהיעדרם. מערכת השמע מתוצרת BOSE איכותית – ותצוגת המצלמות דרך המסך המרכזי, יעילה. גג זכוכית, עם וילון אטום ויעיל לימים החמים, יוסיף מימד נוסף לחויה, אם תרצו לשלב גם את אור הירח והכוכבים לצד תאורת האוירה הצבעונית.
במחיר של 143 אלף ש"ח – ועם 5 שנות אחריות כללית ושלוש נוספות לסוללות (שאף ניתנת להרחבה לשנתיים נוספות), גאומטרי C היא עסקה מעניינת מאוד לחובבי החשמליות – ומכונית מוצלחת למדי לכל השאר, שבא להם לנסות ולהחליף את הקורולה האפורה והיעילה במשהו אחר, עם תחושה חדשנית יותר. ישראל ובלרוס הן שתי המדינות הראשונות מחוץ לסין לקבל את המכונית, אשר עדיין לא הוכיחה את עמידותה במבחני ריסוק בלתי תלויים. עם זאת, היא מצויידת במגוון מערכות בטיחות, המשתלבות היטב במפרט האיבזור העשיר.