בני נוער רבים שנוסעים על אופניים חשמליים אינם מבינים את הסכנה שטמונה בהרכבת נוסע שגילו עולה על 8 שנים בניגוד לחוק, וחיים תחת האשליה שאם הם מיומנים דיים ברכיבה על אופניים חשמליים אזי הם חסינים מכל תקלה או תאונה.
כדי להדגים את גודל הסכנה, נחזור לליל ה-24/09/18, בו אירעה בת"א תאונת דרכים קטלנית בין אופניים חשמליים למכונית. במכונית נהג הכדורגלן יצחק אספה מקבוצת מ"ס אשדוד ועל האופניים רכב קטין ששמו לא הותר לפרסום, וחברו בן ה-17 ארי נשר ז"ל.
עפ"י הראיות בתיק, הקטין הרכיב את המנוח על האופניים בניגוד לחוק, כאשר רגליו של המנוח מופנות לשמאל. בשלב כלשהו הגיע אספה מאחוריהם וכאשר היה במרחק של כ-15 מטרים מהם, ללא אזהרה מוקדמת סטו האופניים בחדות שמאלה לתוך מסלול נסיעתו של אספה. גם אם לצורך העניין נניח שאספה נסע במהירות המירבית המותרת בחוק (50 קמ"ש), במרחק כזה הסיכוי להימנע מפגיעה הוא קלוש, וכך האופניים הועפו ע"י המכונית למרחק של 15 מטרים ממקום הפגיעה והמנוח עצמו נמצא שכוב על הכביש כשהוא סובל מפגיעות חמורות במרחק של 23 מטרים ממקום הפגיעה.

נשאלת השאלה מה, מלכתחילה, גרם לאופניים לסטות שמאלה כשלא היה בכביש כל מכשול או סיבה נראית לעין לכך?
עבור רוכבים רבים, רכיבה על אופניים חשמליים שקולה מבחינת קלות הביצוע שלה לרכיבה על קטנוע צנום מידות, אם כך מדוע על קטנוע ניתן להרכיב נוסע כמעט ללא הגבלה כלשהי ועל אופניים חשמליים לא?
כדי לנסות לענות על השאלה הזאת, חוקי הפיזיקה באים לעזרתנו:
בעבר, פרסמתי מאמר שעוסק במונח שנקרא "מרכז כובד". תזכורת לכל מי שהספיק לשכוח או לא יודע: מרכז כובד היא הנקודה בגוף שבה מתרכז עיקר המסה. כדי להסביר כיצד המונח הזה מתקשר לסוגיה הנידונה, עלינו להניח מספר הנחות יסוד:
- הקטין והמנוח שקלו כל אחד 70 ק"ג, כלומר: משקלם המשולב על האופניים היה 140 ק"ג.
- האופניים החשמליים עליהם רכבו שוקלים 20 ק"ג.
- קטנוע בסיסי מסוג L1 (דרגת רישיון נהיגה A2) שוקל 100 ק"ג.
- הגובה הכולל של הרוכב כאשר הוא יושב על כל אחד משני הכלים הנ"ל הינו זהה.
- כלי הרכב והרוכב(ים) שעליו מתנהגים במרבית הזמן כגוף אחד (להלן: "הגוף").
מכאן אנו יכולים להסיק מספר מסקנות:
- המשקל הכולל של האופניים בעת קרות התאונה עמד על 160 ק"ג, כאשר מרכז הכובד מצוי בחלקו העליון של הגוף.
- אם במקום אופניים חשמליים היו הקטין והמנוח רכובים על קטנוע, המשקל הכולל של הגוף היה 240 ק"ג כאשר מרכז הכובד מצוי קצת מעל קו האמצע של הגובה הכולל.
- בהינתן העובדה שהמנוח ישב על האופניים כשרגליו לשמאל, הרי שמרכז הכובד לא היה על קו המשיק לקו האמצע האופקי של האופניים, אלא היה משמאל לו, שהרי לרגליים יש גם משקל שמשפיע בתורו על יציבות הגוף.
מכאן, ניתן ללמוד שגם אם לכאורה ניתן לתפעל אופניים חשמליים עם שני רוכבים בוגרים פחות או יותר באותה הקלות שבה ניתן לתפעל קטנוע בתנאים דומים, הרי שלא כך הוא הדבר שהרי כידוע את הפיזיקה לא ניתן לרמות. משמעות העובדה שהקטנוע שוקל בערך פי חמישה יותר מאופניים חשמליים ועיקר משקלו נמצא במקום נמוך מאוד ביחס לגובה הכולל של הגוף היא שהוא נהנה מיציבות גבוהה יותר ביחס לאופניים בזכות מרכז הכובד הנמוך. בנוסף, לקטנוע יש גם בלמים וגלגלים שמותאמים לעומסים גבוהים יותר ביחס לאופניים, גם אם הם חשמליים. במילים אחרות: תחושת הביטחון שיש לרוכבים רבים על אופניים חשמליים כאשר הם מרכיבים אדם שגילו עולה על 8 שנים היא מזוייפת, וכפי שנוכחנו לראות בתאונה המצערת באותו לילה בספטמבר 18', לא צריך לקרות הרבה כדי שמשובת הנעורים הזאת תסתיים באסון.
יצחק אספה נידון ל-4.5 שנות מאסר בפועל על הפקרה וניסיון לשיבוש חקירה, אך לא בכך עסקינן. בינואר 19' הוחלט להגיש נגד הקטין שהרכיב את המנוח כתב אישום בעוון גרימת מוות ברשלנות, אולם באוקטובר של אותה שנה התיק נסגר לאור שיקולים הנוגעים לגילו ולנסיבותיו האישיות של הקטין. אבל ביננו, זה כבר באמת לא משנה. את העונש הכבד אותו קטין כבר מרצה, וימשיך לרצות במשך כל חייו: הידיעה שמעשה שהוא עשה ביודעין ובדעה צלולה גרם למותו של חברו הטוב ארי נשר ז"ל.
גם אם נשים לרגע בצד את התובנה המזעזעת הזאת, יש לזכור שגם אם הרוכב לא היה מעורב בתאונה אלא רק נתפס בעודו על האופניים החשמליים בעודו מבצע עבירה חמורה, ההיסטוריה מלמדת שכאשר היה לו רישיון נהיגה היו מקרים שבהם ביהמ"ש פסק על פסילת הרישיון בפועל, גם כאשר מדובר על עבירה שבוצעה עם אופניים חשמליים. תחשבו כמה קשה עמלתם על הוצאת הרישיון, כמה כסף שילמתם וכמה מתח נפשי זה גבה מכם בכל פעם שניגשתם לטסט. זה באמת שווה את זה?